Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Delikatne placuszki są idealne na sobotnie śniadanie.
Mango, które odruchowo wzięłam do koszyka będąc na zakupach świetnie się tutaj przydało. Postanowiłam połączyć słodki
owoc z kwaskowym
dżemem, efekt był wspaniały. Placuszki świetnie się smażą, są lekkie i nie nasiąkają tłuszczem – ale musicie pamiętać aby kłaść je na rozgrzany
olej –
owoce dodają im wilgotności i
słodyczy co pozwala maksymalnie ograniczyć dodatek
białego cukru.
Mąkę możecie wymieszać w proporcji 1:1 z orkiszową lub razową , będą jeszcze bardziej wartościowym śniadaniem. Do placuszków polecam zrobienie
kakao lub białą
kawę. Poezja smaku.
Składniki4 porcje:150 g
jogurtu greckiego light150 g
mąki (ok. 1 szklanki)2
jajka „0″1 łyżka
cukru waniliowego1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 dojrzałe
mango1
jabłko antonówkaszczypta
soliolej do smażenia
porzeczkowy Dżem ŁOWICZ
Przygotowanie:
Mango przekroić na pół. Razem ze skórką od strony miąższu, pociąć je w kratkę. Kratkę w dwóch turach, poziomo do skórki ściąć – w ten sposób otrzymamy kostkę ( można je też zwyczajnie obrać i pokroić ).
Jajka lekko ubić z
cukrem.Dodać
jogurt i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z
solą i proszkiem, przez sito przesypać do masy jogurtowej. Wymieszać.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Dodać razem z kostką
mango. do ciasta. Wymieszać.Rozgrzać
olej i smażyć rumiane placuszki.Podawać z
porzeczkowym dżemem Łowicz.Smacznego!
Powiązane notki:Placuszki Pancakes
biszkoptoweLekkie Placuszki z
jabłkamiPlacki owsiane z
jabłkiem –
fitness ( dieta dla sportowców)