ßßß
Składniki4 porcje:150 g jogurtu greckiego light150 g mąki (ok. 1 szklanki)2 jajka „0″1 łyżka cukru waniliowego1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 dojrzałe mango1 jabłko antonówkaszczypta soliolej do smażeniaporzeczkowy Dżem ŁOWICZ
Przygotowanie:Mango przekroić na pół. Razem ze skórką od strony miąższu, pociąć je w kratkę. Kratkę w dwóch turach, poziomo do skórki ściąć – w ten sposób otrzymamy kostkę ( można je też zwyczajnie obrać i pokroić ).Jajka lekko ubić z cukrem.Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, przez sito przesypać do masy jogurtowej. Wymieszać.Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Dodać razem z kostką mango. do ciasta. Wymieszać.Rozgrzać olej i smażyć rumiane placuszki.Podawać z porzeczkowym dżemem Łowicz.Smacznego!
Powiązane notki:Placuszki Pancakes biszkoptoweLekkie Placuszki z jabłkamiPlacki owsiane z jabłkiem – fitness ( dieta dla sportowców)