ßßß Cookit - przepis na Placuszki pancakes z mango, jabłkiem i dżemem porzeczkowym

Placuszki pancakes z mango, jabłkiem i dżemem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Delikatne placuszki są idealne na sobotnie śniadanie. Mango, które odruchowo wzięłam do koszyka będąc na zakupach świetnie się tutaj przydało. Postanowiłam połączyć słodki owoc z kwaskowym dżemem, efekt był wspaniały. Placuszki świetnie się smażą, są lekkie i nie nasiąkają tłuszczem – ale musicie pamiętać aby kłaść je na rozgrzany olejowoce dodają im wilgotności i słodyczy co pozwala maksymalnie ograniczyć dodatek białego cukru. Mąkę możecie wymieszać w proporcji 1:1 z orkiszową lub razową , będą jeszcze bardziej wartościowym śniadaniem. Do placuszków polecam zrobienie kakao lub białą kawę. Poezja smaku.
Składniki
4 porcje:
150 g jogurtu greckiego light
150 g mąki (ok. 1 szklanki)
2 jajka „0″
1 łyżka cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 dojrzałe mango
1 jabłko antonówka
szczypta soli
olej do smażenia
porzeczkowy Dżem ŁOWICZ
Przygotowanie:
Mango przekroić na pół. Razem ze skórką od strony miąższu, pociąć je w kratkę. Kratkę w dwóch turach, poziomo do skórki ściąć – w ten sposób otrzymamy kostkę ( można je też zwyczajnie obrać i pokroić ).
Jajka lekko ubić z cukrem.
Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, przez sito przesypać do masy jogurtowej. Wymieszać.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać razem z kostką mango. do ciasta. Wymieszać.
Rozgrzać olej i smażyć rumiane placuszki.
Podawać z porzeczkowym dżemem Łowicz.
Smacznego!
Powiązane notki:
Placuszki Pancakes biszkoptowe
Lekkie Placuszki z jabłkami
Placki owsiane z jabłkiemfitness ( dieta dla sportowców)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/21/placuszki-pancakes-z-mango-jablkiem-i-dzemem-porzeczkowym