Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Pamiętacie wpis sprzed kilku dni ? Było nim pyszne ciasto różane z kremem.
Pisałam w notce, że ciasta z kremem są najlepsze do
kawy według moim degustatorów, szeroko pojętych, bo jest to rodzina i przyjaciele. Natomiast moim zdaniem najlepszym
ciastem do
kawy jest właśnie to które zaraz będziecie
mieli okazję zobaczyć.
Cytrynowe z wyraźną
maślaną nutą, wilgotne i pięknie żółciutkie od wiejskich
jajek. Wspaniałe. Aromat
cytryn idealnie komponuje się z
kawą, a ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie je upieczcie, bo sposób jego przygotowania jest bardzo prosty.
Składniki:forma 11 x 35 cm250 g
masła + 1 łyżka2
cytryny1 szklanka
cukru pudru2 szklanki
mąki tortowej + 1 łyżka2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaew.
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło ( ewentualnie
margarynę ) utrzeć do puszystości z
cukrem pudrem.
Cytryny sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę, jedynie żółtą część, po czym wycisnąć do naczynia sok, pozbyć się pestek i wymieszać go ze skórką. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem.Do masy
maślanej wbijać po
jajku, każde kolejne po połączeniu poprzedniego z masą.Następnie dodać połowę mieszanki mącznej i sok ze skórką ( cały). Zmiksować.Wsypać resztę
mąki. Ponownie zmiksować.Formę wysmarować
masłem i wysypać
mąką.Przełożyć ciasto.Piec 40 minut w 180 stopniach.Przepis jest modyfikacją przepisu Pani Krysi.Ciasto przed pieczeniem wygląda tak :
Natomiast po upieczeniu staje się żółciutkie:
A tak wygląda
kawa Jacobs po zaparzeniu czyli to co kobiety lubią najbardziej,
kawa , ciasto i pięknie pachnący majowy bez
Powiązane notki:Kruche
cytrynowe ciasteczka idealne na prezentMaślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkamiCiasteczka cytrynowe z
żurawiną i
migdałami jak cantuccini ( w 15 minut)Anielskie ciasto z
białek ze
śmietaną i
kawą JacobsPyszne i łatwe ciasto
czekoladowe w 5 minut