Wykonanie
Sernik gotowany..oj dawno nie robiłam..a jak robiłam to na herbatnikach, a ten przepis znalazłam na blogu Zauberi i postanowiłam wypróbować..zrobiłam wieczorem i rano ciasto było gotowe do zjedzenia.5o dkg
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia20 dkg
masła lub
margaryny2 łyżki
śmietany20 dkg
cukru pudru1
jajkoMasa:1 kg
sera (może być wiaderkowy)2
jajka1,5 szklanki
cukru (można dać mniej)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1o dkg
margaryny lub
masła125 ml
mlekaaromat cytrynowy lub
rumowysok z 1
cytrynyrodzynki (można pominąć)Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm).Masa:
cukier,
masło i
jajka utrzeć, dodać
ser,
mąkę rozpuszczoną w
mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i
sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz
rodzynki. Ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch polać ulubioną polewą. Ciasto musi trochę odstać żeby placki zmiękły.