Wykonanie
Jakie serniki lubicie najbardziej? Dla mnie sernik musi być bardzo
serowy, konkretny, wilgotny, raczej ciężki. Słowa typu "leciutki", "puszysty" czy "jak chmurka" skutecznie mnie odstraszają. Żadnych chmurek! . Sernik nowojorski jest dla mnie królem serników. Podobnie jak sernik londyński, jest to sernik, który nie rośnie w czasie pieczenia i nie opada. Mamy zatem gwarancję, że ciasto będzie wyglądało bardzo elegancko i nie pozapada się w nieprzewidywalne góry i doły, niczym wydmy w Parku Słowińskim. To, co mnie zachwyca w parku krajobrazowym nie koniecznie musi mi się pojawić na cieście. Cóż - tutaj to nie grozi. :)Jako
spodu można użyć kruszonych
herbatników ( przepis w " serniku londyńskim " lub ciasta kruchego - tak, jak w tym przepisie. Smacznego!
Na spód:150 g
mąki pszennej tortowej100 g
masła50 g
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa masę
serową :1 kg
sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie
ser, tym cięższy sernik.150 g
cukru100 g rozpuszczonego
masła4 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany 18%6
jajek4 łyżki
maki ziemniaczanejotarta skórka z 1 małej
cytryny4 krople
aromatu cytrynowegoNa polewę:150 ml kwaśnej
śmietany 18 %1 pełna łyżeczka
cukru pudruzapach cytrynowy do ciasta (2 krople)
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z
cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone
masło, nadal ocierając. Dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać
mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.
Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.
Twaróg ze
śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając
cukier i po jednym
jajku. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną skórkę z cytryny i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać
masło, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na
masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.Piekłam w formie o średnicy 24 cm.