ßßß Cookit - przepis na Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

nazwa

Wykonanie

Maliny znakomicie współgrają ze smakiem sernika i wspaniale uatrakcyjniają ten wypiek, czyniąc z niego ogromnie smaczne i dekoracyjne ciasto. Przy tym, sernik ten jest prosty w wykonaniu a jego zaletą jest fakt, że nie opada po upieczeniu. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę na co dzień lub na przyjęcie. Świetnie sprawdzi się także jako walentynkowa niespodzianka dla ukochanej osoby.
Na spód:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową :
1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.
150 g cukru
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
6 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Na mus malinowy:
250 g malin (mogą być mrożone)
6-8 łyżek cukru
1 łyżka wody
Maliny umieścić w garnku wraz z cukrem i wodą. Utrzeć blenderem na mus. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż owoce odparują i całość osiągnie konsystencję gęstej konfitury. (Mrożone maliny zagotowujemy bez wcześniejszego rozmrażania, wystarczy wstępnie podgotować przez zblenderować.)
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.
Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny. Cały czas ocierając, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
Na wierzchu sernika układamy za pomocą łyżki przygotowana wcześniej konfiturę - mus malinowy. Patyczkiem rozciągamy ją, tworząc dekoracyjne wzorki.
Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Piekłam w formie o średnicy 24 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/02/Sernik-z-musem-malinowym.html