Wykonanie
Maliny znakomicie współgrają ze smakiem sernika i wspaniale uatrakcyjniają ten wypiek, czyniąc z niego ogromnie smaczne i dekoracyjne ciasto. Przy tym, sernik ten jest prosty w wykonaniu a jego zaletą jest fakt, że nie opada po upieczeniu. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę na co dzień lub na przyjęcie. Świetnie sprawdzi się także jako walentynkowa niespodzianka dla ukochanej osoby.
Na spód:150 g
mąki pszennej tortowej100 g
masła50 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa masę
serową :1 kg
sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie
ser, tym cięższy -lepszy- sernik.150 g
cukru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej
śmietany6
jajek4 łyżki
mąki ziemniaczanejotarta skórka z 1/2
cytrynysok z 1/2
cytrynyNa mus malinowy:250 g
malin (mogą być mrożone)6-8 łyżek
cukru1 łyżka
wodyMaliny umieścić w garnku wraz z
cukrem i
wodą. Utrzeć blenderem na mus. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż
owoce odparują i całość osiągnie konsystencję gęstej
konfitury. (Mrożone
maliny zagotowujemy bez wcześniejszego rozmrażania, wystarczy wstępnie podgotować przez zblenderować.)
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z
cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone
masło, nadal ucierając. Dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać
mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.
Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.
Twaróg ze
śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając
cukier i po jednym
jajku. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną skórkę i
sok z cytryny. Cały czas ocierając, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.Na wierzchu sernika układamy za pomocą łyżki przygotowana wcześniej
konfiturę - mus malinowy. Patyczkiem rozciągamy ją, tworząc dekoracyjne wzorki.Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.Piekłam w formie o średnicy 24 cm.