Wykonanie
Pyszne wspomnienie lata zawarte w delikatnym ucieranym cieście z
jeżynami.Składniki:80 dag
jeżyn (u mnie mrożone)3 szklanki
mąki1 kostka
masła (250g) lub
margaryny1 szklanka
cukru4 łyżki
mleka4
jajka1 małe opakowanie
proszku do pieczeniasok wyciśnięty z 1
cytrynycukier puder do ozdobyPrzygotowanie ciasta z
jeżynami.Rozmrożone
owoce odsączamy na sitku.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy
jajka cały czas ucierając.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczeni i dodajemy bezpośrednio do masy. Dokładnie mieszamy i dodajemy
mleko z
sokiem z cytryny. Mieszamy i dorzucamy do niego odsączone
jeżyny. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie 20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem. Ciasto kiedy wystygnie obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!