Wykonanie
kruche,
mleczne ciasteczka, ekspresowe w przygotowaniu. myślę, że z
białą czekoladą byłyby nawet lepsze, ale nigdzie w pobliżu jej nie było :< jednak w tej wersji też smakują wyśmienicie :)Składniki na około 40-45
ciasteczek:100g
masła50g
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2
jajka2 szklanki
mąki3/4 szklanki
mleka w proszku1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100g posiekanych
migdałów75g
czekolady mlecznej lub białejWykonanie:
Masło i
margarynę utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać
cukier puder i dalej ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. W miseczce roztrzepać widelcem dwa
jajka i POWOLI (koniecznie!) wlać do naszej masy ciągle miksując. W dużej misce wymieszać
mąkę,
mleko w proszku,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia, a następnie wsypać je do masy. Zmiksować, aż składniki się połączą. Na samym końcu dodać posiekaną w drobną kostkę
czekoladę i
migdały, zamieszać łyżką.Z masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać na blaszce w niedużych ostępach,
ciasteczka prawie w ogóle nie rozjeżdżają się na boki. Piec ok. 10 minut w temp. 190°C. Studzić na kratce.Smacznego! :)