Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ostatnio mój luby wybrał się na wyprawę do Niemiec. Oczywiście nie mogłam mu darować i wysłałam go tam do sklepu. Kupił mi kilka tradycyjnych smakołyków. Najbardziej smakowała mi
sałatka ziemniaczana, prosta, aromatyczna mieszanka ugotowanych
ziemniaków z aromatem
kaparów,
ogórkami kiszonymi i
jajkami. W bardziej polskiej wersji możecie dodać do nich
marchewkę,
groszek lub
kukurydzę a nawet
seler ,
ser czy
szynkę konserwową, tworząc jej różne warianty. Dziś tradycyjnie, odtworzona, ale podana na sałacie.
Składniki:500 g
ziemniaków, najlepiej klejących mączystych1 szklanka
majonezu5
jajek1 łyżka
kaparów z zalewy1
kiszony ogórek1 łyżka
białego octu winnegosól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić i obrać, po czym pokroić w półplasterki.
Jajka włożyć do zimnej
wody i ugotować na twardo( 6 minut po ugotowaniu
wody). Zalać zimną
wodą , wystudzić.
Jajka obrać i wraz z
ogórkiem pokroić w drobną kostkę.Składniki sałatki wymieszać z
kaparami i
majonezem, doprawić.
Sałatkę należy schłodzić i podawać na sałacie
roszponce,
rukoli lub lodowej.Powiązane notki:
Sałatka jarzynowa z tortellini
Sałatka śledziowa z
kurkumąSałatka brokułowa – królewska light w
sosie jogurtowymSałatka wiosenna z
rzeżuchąSałatka z buncem marynowanym