ßßß
Składniki:500 g ziemniaków, najlepiej klejących mączystych1 szklanka majonezu5 jajek1 łyżka kaparów z zalewy1 kiszony ogórek1 łyżka białego octu winnegosól,pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić i obrać, po czym pokroić w półplasterki.Jajka włożyć do zimnej wody i ugotować na twardo( 6 minut po ugotowaniu wody). Zalać zimną wodą , wystudzić.Jajka obrać i wraz z ogórkiem pokroić w drobną kostkę.Składniki sałatki wymieszać z kaparami i majonezem, doprawić.Sałatkę należy schłodzić i podawać na sałacie roszponce, rukoli lub lodowej.Powiązane notki:Sałatka jarzynowa z tortelliniSałatka śledziowa z kurkumąSałatka brokułowa – królewska light w sosie jogurtowymSałatka wiosenna z rzeżuchąSałatka z buncem marynowanym