0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×To cudowne połączenie jadłam dziś na lunch. Zastanawiałam się z czym połączyć słodko kremowy – jeszcze niezbyt dojrzały ser z niebieską pleśnią. W koszyku z bakaliami zauważyłam nerkowce i doznałam olśnienia. Przepyszne solone orzechy z kremowym serem, sosem z curry oraz chrupiąca sałata dodadzą Wam energii i witamin, a przy tym jak smakują! I już nie straszna mi jesień.Składniki:1 porcja:2 garście mieszanki sałat3 plastry ( 30 g ) sera o niebieskiej pleśni np. Lazur3 łyżki prażonych solonych nerkowców1/2 czerwonej paprykisos:4 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu kieleckiego1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki currysól, pieprzPrzygotowanie:Wymieszać składniki sosu.Sałatę ułożyć w misce. Dodać pokrojoną paprykę, lekko wymieszać.Polać sosem.Na wierzchu ułożyć pokrojone w słupki plastry sera.Posypać nerkowcami.Dobrze jeśli sos postoi 5 minut, aby cukier się rozpuścił.Powiązane notki:Sałatka z buncem marynowanymSałatka wiosenna z rzeżuchąSałatka śledziowa z kurkumąOmlet z warzywami i serem żółtymSałatka brokułowa – królewska light w sosie jogurtowym