Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Każdy z nas ma w swojej kuchni przepisy w których wykorzystuje się sprytnie pozostałe nam resztki. Oto co zrobiłam z
białkami które od pewnego czasu zbierałam. Ciasto piaskowe z
białek jest bardzo lekkie, puszyste i szybkie w przygotowaniu, na wierzchu możecie użyć każdych sezonowych
owoców. Obecnie na topie są
śliwki i
morele stąd mój wybór –
owoce i odrobina
konfitur. Zapomniałabym dodać , że jest to przepis Pani Krysi – mojej ulubionej sąsiadki.
Składniki:blacha 22×33 cm300 g
śliwek3 szklanki
mąki1 szklanka
białek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju2 łyżki
proszku do pieczenia4 łyżki powideł
morelowychsólewentualnie kruszonka ( 50 g
masła, 100 g
mąki, 50 g
cukru)Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i oczyszczamy.Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem.Schłodzone
białka ubijamy z 1/2 łyżeczki
soli, gdy zaczną być sztywne dodajemy
cukier kontynuując ubijanie aż piana stanie się błyszcząca.Ubijając wlewamy
olej, później
mleko.
Mąkę łączymy z proszkiem.Delikatnie mieszamy z masą
białkową drewnianą łyżką, przesiewając ją do naczynia.Wylewamy na blaszkę i układamy
owoce oraz powidła.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Powiązane notki:Ekspresowo :
ciasto francuskie ze
śliwkami i
migdałamiDrożdżowy placek
jogurtowy ze
śliwkami i
makiemSernik z
wiśniami z sosem
truskawkowymBiszkopt z
kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello