Wykonanie
Przepis pochodzi z ulubionej, ostatnimi czasy, książki o Muffinkach . Ta wersja to idealna propozycja na śniadanie, ja podawałam je na deser i jednogłośnie stwierdzono, że są za mało słodkie. Myślę, że dodatkowe pół szklanki
cukru załatwi sprawę. :)
120 ml
mleka21 g
drożdży250 g
mąki50 g mielonych
migdałów2 łyżki
cukru60 g
masłasól100 g
suszonych owoców (dałam po 50 g
moreli i
śliwek)Przygotować
ciasto drożdżowe.
Drożdże wymieszać z ciepłym
mlekiem,
cukrem i dwoma łyżkami
mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać przesianą
mąkę,
migdały, szczyptę
soli,
masło w kawałkach i ewentualnie dodatkowy
cukier. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Suszone owoce pokroić i namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej
wody, następnie odsączyć i dodać do wyrabianego ponownie ciasta. Uformować ok. 12 kulek i włożyć je do foremek.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!