Wykonanie
…ale 12
drożdżowych cudeniek już tak! Pochwała pogody tych kilku dni i zachęta na coraz lepszą aurę.Przepis pochodzi z książki „Muffinki”.Muffinki z
ciasta drożdżowego z mielonymi
migdałami. Dosyć wilgotne jak na
ciasto drożdżowe. Z lukrem i lentinkami.
Składniki:120ml
mleka letniego21g świeżych
drożdży250g
mąki50g mielonych
migdałów2 łyżki
cukruszczypta
soli60g
masła miękkiegoLentinki – ja kupiłam takie w biedronce
lukierkilka kostek czekolady+śmietanaDo letniego
mleka wsypujemy
cukier i dodajemy
drożdże. Lekko mieszamy i odstawiamy do „ruszenia” na jakieś 10-15 minut. Dodajemy
mąkę,
migdały,
masło,
sól i zagniatamy ciasto (ja zagniatałam standardowo w automacie do
chleba – funkcja
makaron). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na 12 części i wyklejamy formę do muffinek. Odstawiamy na 20 min i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 20 minut.
Czekoladę rozpuszczamy ze
śmietaną. Ja zrobiłam to przy użyciu takiego oto gadżetu . W mikrofalówce! I przy jej (
czekolady) pomocy przyklejamy Lentinki do babeczek.Dodatkowo można babeczki polukrować (
ciasto drożdżowe bez lukru w moim mniemaniu nie ma racji bytu :D)