ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Polski klimat bardzo mi odpowiada – zawsze tęsknię za następną porą roku. Nie boję się więc skracania dnia ani ochłodzeń (chociaż mam nadzieję, że zapowiedzi srogiej i długiej zimy okażą się pomyłką), jednak kurczowo trzymam się tego, co jeszcze przyroda daje nam do jedzenia przed zwinięciem produkcji. Zanim zostanę już tylko z jabłkami, korzystam jeszcze ze śliwek. Przepis na placek zwany „bawarskim” pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein „Ciasta i desery”.
Składniki (na blachę 25x40 cm):
20 g drożdży
80 g + łyżka drobnego cukru
200 ml mleka
400 g mąki
szczypta soli
1 jajko
80 g masła (stopionego, ostudzonego)
ok. 1 kg śliwek węgierek
50 g migdałów w płatkach (bądź posiekanych)
cukier do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, odstawić.
Kiedy zaczyn ruszy połączyć go z połową mąki, solą, jajkiem i masłem. Wyrabiać, stopniowo dodając mąkę. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. W razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek mąki.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Węgierki pozbawić pestek, podzielić na ćwiartki.
Kiedy ciasto podwoi objętość krótko je zagnieść, i wyłożyć nim równo blachę. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórkami do dołu), posypać migdałami. Ja na tym etapie odstawiam całość jeszcze do podrośnięcia, autorka sugeruje wstawić od razu do gorącego piekarnika.
Piec do zrumienienia w temperaturze 220 stopni.
Gotowe ciasto posypać cukrem.
Jak każde drożdżowe – najlepsze jest najświeższe!
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2010/10/placek-drozdzowy-ze-sliwkami.html