Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Nie ma to jak domowy
chleb. Już dłuższy czas przygotowywałam się do upieczenia takiego na zakwasie , z samej
mąki, bez dodatku
drożdży.
Powiem Wam, że czas kiszenia zakwasu minął w miarę szybko – trwał u nas remont, więc nie przykładaliśmy tak wielkiej uwagi do tego co jemy – zjadaliśmy szybkie i proste dania. Słyszałam kiedyś, że taki
chleb może leżakować nawet dwa tygodnie i pozostanie zjadliwy – tj. świeży, otóż Moi
drodzy , ku mojemu zdziwieniu to prawda,
chleb piekłam kilka dni temu a nadal jest mięciutki, co przy chrupiącej skórce jest przemiłym doznaniem dla podniebienia. Spróbujcie, przepis jest moją proporcją,podaję też sposób w jaki ja go wykonałam – są różne opcje, moja jest najprostsza.Składniki:Zakwas:3 szklanki
mąki żytniej żurkowej ( typ 2000)3 szklanki przegotowanej zimnej
wodyChleb:800 g
mąki pszennej typ 1850 graham500 g
mąki żytniej żurkowej typ 2000 ( dowolnej
mąki z grubego ziarna, z pełnego przemiału )1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka ziaren siemienia1 szklanka
ziaren słonecznika2 płaskie łyżki
soli5-6 szklanek
wody2 szklanki zakwasuPrzygotowanie:Zakwas:Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki
mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej
wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin.Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,
trzech dniach możemy ponownie piec
chleb.
Chleb:W dużej misce ( miednicy ) mieszamy sypkie składniki, dolewamy zakwas i
wodę. Odstawiamy: Jeśli jest ciepło – 5-6 godzin, chłodno minimum 10 godzin. Aż ciasto urośnie i pokryje się bąbelkami – zgęstnieje i stanie się puszyste.Przelewamy
chleb (maksymalnie do 3/4 wysokości ) do podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
mąką i
słonecznikiem.Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
![](/Data/Images/ania-gotuje.blog.pl\2013_slash_04_slash_28_slash_razowy-chleb-na-zakwasie/l/-837338687.jpg)
wyrośnięty
chlebPiec nagrzewamy do 200 stopni, góra dół.Wstawiamy formy.
Chleby pieczemy godzinę, pod przykryciem z pergaminu – arkusz kładziemy na górę blach.Po tym czasie arkusz ściągamy i dopiekamy
chleby przez 20 minut.Gorący
chleb ostrożnie wyciągamy z form, okładamy lnianą ściereczką ,
spodem do góry aby się wystudził.Przechowujemy w ściereczce lub w chlebaku.Smacznego!Jak widzicie zrobienie domowego
chleba jest banalnie proste,
chleb nie zeschnie się nawet po tygodniu więc, możecie go piec w stałym rytmie. Polecam bo sama
będę praktykować tą opcję.
![](/Data/Images/ania-gotuje.blog.pl\2013_slash_04_slash_28_slash_razowy-chleb-na-zakwasie/l/-31672075.jpg)
a tutaj chlebek z
masłem i wiejską
kiełbasą od ciocipozdrawiam,ANiaPowiązane notki:
Chleb razowy z
fasolową salsąSzybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowyChleb pomidorowy ze
słonecznikiemSzybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki”
chleb sodowyFlat Bread czyli szybki
chleb z ziarnami z patelni