ßßß Cookit - przepis na Chleb ze słonecznikiem, na zakwasie

Chleb ze słonecznikiem, na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Znowu zakwas Stefan w akcji i kolejny łatwy chleb z jego udziałem - tym razem także ze słonecznikiem. Spodobało mi się robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara.
Przepis na mój pierwszy chleb z garnka czyli garniak, zamieściłam kilka dni wcześniej.
składniki:
ZACZYN - 300 g gęstego zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g wody
CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
300 g mąki pszennej typ 650
100 g łuskanego ziarna słonecznika
2 małe łyżeczki soli
200 g wody
trochę mąki do podsypywania
sposób przygotowania : wieczorem przygotowałam zaczyn - przełożyłam zakwas do dużej miski, dodałam mąkę i letnią wodę, zamieszałam łyżką tylko tyle żeby składniki się połączyły. Miskę przykryłam dość szczelną pokrywką i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
Następnego dnia wyjęłam miskę. Dosypałam mąkę, sól, słonecznik i dolałam lekko ciepłą wodę. Wyrabiałam ciasto przez 5 minut ręką. Odstawiłam na 2-3 godziny aż prawie podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyłożyłam je na mocno omączony blat, rozpłaszczyłam dłońmi i złożyłam brzegi do środka pomagając sobie szeroką szpachelką bo ciasto było dość luźne i lepkie. Przełożyłam je do miski wyłożonej mocno omączoną ściereczką, złożeniem do góry. Na dno miski wsypałam też wcześniej garść słonecznika. Miskę przykryłam i zostawiłam znowu na 2-3 godziny żeby ciasto ponownie wyrosło.
Piekarnik nagrzałam do 230 st. C wstawiając do niego od razu na początku garnek żeliwny z pokrywą, śr. 20-23 cm. Nagrzewałam go 20 minut. Gorący wyjęłam - ostrożnie ! - i przełożyłam do niego wyrośnięte ciasto. Zrobiłam to energicznie odwracając nad nim miskę do góry dnem a ciasto samo wypadło. Bardzo ostrym nożem nacięłam wierzch w kratkę i przykryłam pokrywą. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywą, wierzch chleba spryskałam wodą i dopiekałam jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu ostrożnie wyjęłam bochenek z gara i zostawiłam do wystudzenia na kratce.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/11/chleb-ze-sonecznikiem-na-zakwasie.html