Wykonanie
Same zalety-szybko się je przygotowuje,krótko się pieką,zadowalają smakiem,z podanej porcji wychodzi ich ok.30 sztuk...Niestety,mają wadę-znikają naprawdę szybko.Mąż jeszcze ich nie spróbował,nie chcę nawet wiedzieć ile z nich dotrwa do jutra,gdy się do nich dosiądzie:)
przepis pochodzi z książeczki"Life is sweet"17,5 dkg
masła27,5 dkg
cukru demerara1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego-w przypadku tradycyjnego aromatu użyłabym mniej4 łyżki
wody37,5 dkg
płatków owsianych14 dkg
mąki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
sodyMasło ucieram z
cukrem.Do gładkiej masy miksując dodaję
wodę,ekstrakt
waniliowy,
jajko.Następnie dodaję
płatki,
mąkę,
sól i
sodę,miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia składników.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką kładę masę lekko formując kształt
ciasteczek.Trzeba zostawiać odstępy,gdyż
ciasteczka się trochę rozlewają podczas pieczenia i mogą się skleić.Piekę 15 min,aż uzyskają złoty kolor.Po wyjęciu z piekarnika układam je delikatnie na siatce do zupełnego ostudzenia(
ciasteczka są miękkie,ale tężeją po ostudzeniu).Smacznego!!!