Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Wielkanoc kojarzy mi się z kolorami , pochmurna aura za oknem natchnęła mnie do stworzenia kolorowego wiosennego ciasta. Keks z kandyzowanym
ananasem, dużą ilością, kolorowych
bakalii, na pewno poprawi Wam humor i wprawi w dobry nastrój, dużo koloru w najlepszej do przyjęcia możliwej formie. Ja, uwielbiam
bakalie, mam nadzieje, że i Wam posmakuje. Jest to porcja na 3 małe keksówki, ale równie dobrze możecie upiec ciasto w jednej długiej lub dwóch średnich.
Składniki:powinny być w temperaturze pokojowejciasto i
bakalie:450 g
mąki tortowej200 g
cukru pudru7 jaj200 g
masła10 ml
olejku rumowego1/2 szklanki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli150 g
rodzynek150 g
suszonych moreli100 g
suszonej żurawiny ( mogą być
suszone śliwki lub
rodzynki)300 g kandyzowanych kolorowych
ananasówskórka pomarańczowa do dekoracji*
Syrop:3 łyżki jasnego
miodu1 szklanka soku z moczenia
bakalii*Przygotowanie:
Bakalie zalać 2 szklankami wrzątku, wymieszać z 5 ml
olejku rumowego ( lub
alkoholem). Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać
żółtka, miksując.Dodajemy na zmianę
mąkę przesianą z proszkiem oraz
mleko.
Bakalie osączamy ( możemy je obsypać 2-3 łyżkami
mąki ) i dodajemy do ciasta.
Białka z
solą ubijamy na sztywną pianę. Łyżką mieszamy z masą.Ciasto pieczemy w formach z papierem do pieczenia w 160 stopniach, góra dół, przez godzinę – do suchego patyczka.Studzimy poza piecem.Z
miodu i soku z
bakalii przygotowujemy
syrop. Smarujemy nim jeszcze gorące ciasto, co kilkanaście minut, aż do jego wykończenia. Przy ostatnim smarowaniu obsypujemy skórką.Smacznego!Dlaczego do ciast ucieranych używam
syropu ?Otóż, dzięki temu, ciasto ma chrupką skórkę, długo pozostaje świeże , a dzięki konserwującym właściwościom
miodu nie zepsuje się ( chociaż
dziwne byłoby jego zepsucie przy tak dużej ilości
bakalii i
cukru – one również konserwują ciast ) . Keks jest idealnym wypiekiem dla osób, które jedzą małe porcje ciast, a zawsze lubią
mieć coś słodkiego pod ręką. Można go bez problemu przechowywać co najmniej dwa tygodnie. Po tygodniu, moim zdaniem, jest najlepszy.PozdrawiamANiaPowiązane notki:Świąteczny KEKS
bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciamiUrodzinowy Keks
ŻurawinowyBiszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas
cukrowych i
tortówSernik
waniliowy z polewą na WielkanocKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką