ßßß Cookit - przepis na Słodki keks ananasowy

Słodki keks ananasowy

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Wielkanoc kojarzy mi się z kolorami , pochmurna aura za oknem natchnęła mnie do stworzenia kolorowego wiosennego ciasta. Keks z kandyzowanym ananasem, dużą ilością, kolorowych bakalii, na pewno poprawi Wam humor i wprawi w dobry nastrój, dużo koloru w najlepszej do przyjęcia możliwej formie. Ja, uwielbiam bakalie, mam nadzieje, że i Wam posmakuje. Jest to porcja na 3 małe keksówki, ale równie dobrze możecie upiec ciasto w jednej długiej lub dwóch średnich.
Składniki:
powinny być w temperaturze pokojowej
ciasto i bakalie:
450 g mąki tortowej
200 g cukru pudru
7 jaj
200 g masła
10 ml olejku rumowego
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150 g rodzynek
150 g suszonych moreli
100 g suszonej żurawiny ( mogą być suszone śliwki lub rodzynki)
300 g kandyzowanych kolorowych ananasów
skórka pomarańczowa do dekoracji
*
Syrop:
3 łyżki jasnego miodu
1 szklanka soku z moczenia bakalii
*
Przygotowanie:
Bakalie zalać 2 szklankami wrzątku, wymieszać z 5 ml olejku rumowego ( lub alkoholem). Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać żółtka, miksując.
Dodajemy na zmianę mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko.
Bakalie osączamy ( możemy je obsypać 2-3 łyżkami mąki ) i dodajemy do ciasta.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Łyżką mieszamy z masą.
Ciasto pieczemy w formach z papierem do pieczenia w 160 stopniach, góra dół, przez godzinę – do suchego patyczka.
Studzimy poza piecem.
Z miodu i soku z bakalii przygotowujemy syrop. Smarujemy nim jeszcze gorące ciasto, co kilkanaście minut, aż do jego wykończenia. Przy ostatnim smarowaniu obsypujemy skórką.
Smacznego!
Dlaczego do ciast ucieranych używam syropu ?
Otóż, dzięki temu, ciasto ma chrupką skórkę, długo pozostaje świeże , a dzięki konserwującym właściwościom miodu nie zepsuje się ( chociaż dziwne byłoby jego zepsucie przy tak dużej ilości bakalii i cukru – one również konserwują ciast ) . Keks jest idealnym wypiekiem dla osób, które jedzą małe porcje ciast, a zawsze lubią mieć coś słodkiego pod ręką. Można go bez problemu przechowywać co najmniej dwa tygodnie. Po tygodniu, moim zdaniem, jest najlepszy.
Pozdrawiam
ANia
Powiązane notki:
Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami
Urodzinowy Keks Żurawinowy
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/05/slodki-keks-ananasowy