ßßß
Składniki:powinny być w temperaturze pokojowejciasto i bakalie:450 g mąki tortowej200 g cukru pudru7 jaj200 g masła10 ml olejku rumowego1/2 szklanki mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli150 g rodzynek150 g suszonych moreli100 g suszonej żurawiny ( mogą być suszone śliwki lub rodzynki)300 g kandyzowanych kolorowych ananasówskórka pomarańczowa do dekoracji*Syrop:3 łyżki jasnego miodu1 szklanka soku z moczenia bakalii*Przygotowanie:Bakalie zalać 2 szklankami wrzątku, wymieszać z 5 ml olejku rumowego ( lub alkoholem). Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać żółtka, miksując.Dodajemy na zmianę mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko.Bakalie osączamy ( możemy je obsypać 2-3 łyżkami mąki ) i dodajemy do ciasta.Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Łyżką mieszamy z masą.Ciasto pieczemy w formach z papierem do pieczenia w 160 stopniach, góra dół, przez godzinę – do suchego patyczka.Studzimy poza piecem.Z miodu i soku z bakalii przygotowujemy syrop. Smarujemy nim jeszcze gorące ciasto, co kilkanaście minut, aż do jego wykończenia. Przy ostatnim smarowaniu obsypujemy skórką.Smacznego!Dlaczego do ciast ucieranych używam syropu ?Otóż, dzięki temu, ciasto ma chrupką skórkę, długo pozostaje świeże , a dzięki konserwującym właściwościom miodu nie zepsuje się ( chociaż dziwne byłoby jego zepsucie przy tak dużej ilości bakalii i cukru – one również konserwują ciast ) . Keks jest idealnym wypiekiem dla osób, które jedzą małe porcje ciast, a zawsze lubią mieć coś słodkiego pod ręką. Można go bez problemu przechowywać co najmniej dwa tygodnie. Po tygodniu, moim zdaniem, jest najlepszy.PozdrawiamANiaPowiązane notki:Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciamiUrodzinowy Keks ŻurawinowyBiszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortówSernik waniliowy z polewą na WielkanocKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką