ßßß Cookit - przepis na Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem

Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem

nazwa

Wykonanie

W ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to - upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szamaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem.
Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki)
- 226g masła
- 220 g cukru (użyłam cukru pudru)
- 5 białek
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 375g mąki
- 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie)
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
- barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton)
* wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Masło ubić na puszystą, jasną masę, d odać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić.
Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem.
Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem
- kostkę masła (temperatura pokojowa)
- 220 g cukru pudru
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/02/szmaragdowy-tort-biszkoptowy-z-maslanym.html