Wykonanie
W ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to - upiec tort. Ciasta
biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem
czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szamaragdowy
biszkopt przełożony maślanym kremem.
Do przygotowania
tortu potrzebujemy: na
biszkopt (wg Moje Wypieki)- 226g
masła- 220 g
cukru (użyłam
cukru pudru)- 5
białek- 2 łyżki ekstraktu z
wanilii- 375g
mąki- 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie)- pół łyżeczki
soli- 355 g
mleka- barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton)* wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Masło ubić na puszystą, jasną masę, d odać
cukier puder. Po kolei dodawać
białka i cały czas miksować. W
mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać
mleko i wymieszane suche składniki (przesianą
mąkę,
sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić.
Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem.Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem- kostkę
masła (temperatura pokojowa)- 220 g
cukru pudruMasło z
cukrem utrzeć na puszystą masę.