ßßß
Składniki na 16 rożków:400 g bdb ubitych ziemniaków,230 g mąki samorosnącej u mnie z mąki pełnoziarnistej typ 1850 i tortowej 500 (lub 220 g mąki, 10 g proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli)25-30 g intensywnej w smaku czekolady10 daktyli + 1/2 szklanki wrzątku100 g masy makowej z puszki1 łyżeczka aromatu arakowego3 łyżki oleju roślinnego/ oliwyPrzygotowanie:Włączyć piekarnik na 200 stopni, góra dół, z termoobiegiem.Daktyle pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, około 5mmx5mm.Ziemniaki jeszcze raz ubić. Dodać do nich gorące daktyle, wymieszać, po czym dodać aromat arakowy, masę makową olej oraz czekoladę. Dokładnie połączyć i dodać do mąki.Wyrobić gładkie ciasto. Trwa to ok 3-4 minut, masy łączą się błyskawicznie.Rozwałkować, na grubość 3 cm, uformować prostokąt, kroić go na 8 kwadratów, a je na 16 trójkątów prostokątnych – czyli po prostu na pół wzdłuż przekątnej ( ale matematycznie się zrobiło : ).Układać na blasze, przed pieczeniem można je posypać cukrem lub mąką, ja posypałam je mąką.Piec 15 minut, po upieczeniu wyciągać z pieca, jeść gorące lub ostudzić i zapakować w pojemniczek i sprezentwować bliskiej osobieSmacznego!Mi ich przygotowanie zajęło mniej niż rozgrzanie się piekarnika, czyli około 5 minut, no może 8 minut
tak wyglądają przed pieczeniem
a tak po upieczeniu
a tu leniwie spoczywające na fotelu
AniaPowiązane notki:Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskieZiemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i paprykąPancakes z bananem i daktylamiDrożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem