Wykonanie
Loukamades to kulki ciasta smażone w głębokim tłuszczu, które robi się z
ciasta drożdżowego. Przypominają małe pączki. Do Grecji prawdopodobnie dotarły z Indii. Idealny dodatek do mocnej
kawy lub
wina deserowego.Loukamades - kulki ciasta smażone w głęboki tłuszczuSkładniki dla 4 osób:350 g
mąki oraz
mąka do podsypania,20 g
drożdży,
sól,2 łyżki
oliwy z oliwek,100 g
miodu,50 g
cukru,1 laska
cynamonu,pond 1 l
oleju do smażenia i formowania kulek1 łyżka
cynamonuWykonanie:
Mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie, brzegi posyp pokruszonymi
drożdżami i
solą. Do zagłębienia wlej
oliwę i powoli dolewaj 200 ml ciepłej
wody. Wyrób gładkie ciasto.Miskę przykryj dokładnie przezroczystą folią i na 1-2 godziny odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wykonaj
syrop: zagotuj
miód,
cukier, laskę
cynamonu i ok. 375 ml
wody. Gotuj przez 5 minut i ostudź.Ciasto wyrób na stolnicy posypanej
mąką. Dłońmi nasmarowanymi
oliwą formuj niewielkie kulki. Rada: kawałek ciasta weź do ręki,
zwiń ją w pięść i otworem
między kciukiem, a palcem wskazującym wyciskaj małe kulki. Gotowe kulki aż do momentu usmażenia powinny leżeć w chłodnym miejscu.Rozgrzej
olej. Kulki smaż partiami ze wszystkich stron przez ok. 5-7 min. Układaj je na papierowym ręczniku, aby ocieknął z nich tłuszcz.Jeszcze ciepłe kulki zanurz w zimnym
syropie. Ułóż na półmisku pokrop
syropem i oprósz
cynamonem. Podawaj na gorąco.Propozycja podania:Laukamados najlepiej podawać z mocną grecką
kawą mokka lub
winem deserowym z Samos.Produkty potrzebne do wykonania tego dania znajdziesz w sklepie DaryGrecji.plzdjęcie w nagłówku źródło: https://www.flickr.com/photos/avlxyz/251096956