ßßß
Loukamades to kulki ciasta smażone w głębokim tłuszczu, które robi się z ciasta drożdżowego. Przypominają małe pączki. Do Grecji prawdopodobnie dotarły z Indii. Idealny dodatek do mocnej kawy lub wina deserowego.Loukamades - kulki ciasta smażone w głęboki tłuszczuSkładniki dla 4 osób:350 g mąki oraz mąka do podsypania,20 g drożdży,sól,2 łyżki oliwy z oliwek,100 g miodu,50 g cukru,1 laska cynamonu,pond 1 l oleju do smażenia i formowania kulek1 łyżka cynamonuWykonanie:Mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie, brzegi posyp pokruszonymi drożdżami i solą. Do zagłębienia wlej oliwę i powoli dolewaj 200 ml ciepłej wody. Wyrób gładkie ciasto.Miskę przykryj dokładnie przezroczystą folią i na 1-2 godziny odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wykonaj syrop: zagotuj miód, cukier, laskę cynamonu i ok. 375 ml wody. Gotuj przez 5 minut i ostudź.Ciasto wyrób na stolnicy posypanej mąką. Dłońmi nasmarowanymi oliwą formuj niewielkie kulki. Rada: kawałek ciasta weź do ręki, zwiń ją w pięść i otworem między kciukiem, a palcem wskazującym wyciskaj małe kulki. Gotowe kulki aż do momentu usmażenia powinny leżeć w chłodnym miejscu.Rozgrzej olej. Kulki smaż partiami ze wszystkich stron przez ok. 5-7 min. Układaj je na papierowym ręczniku, aby ocieknął z nich tłuszcz.Jeszcze ciepłe kulki zanurz w zimnym syropie. Ułóż na półmisku pokrop syropem i oprósz cynamonem. Podawaj na gorąco.Propozycja podania:Laukamados najlepiej podawać z mocną grecką kawą mokka lub winem deserowym z Samos.Produkty potrzebne do wykonania tego dania znajdziesz w sklepie DaryGrecji.plzdjęcie w nagłówku źródło: https://www.flickr.com/photos/avlxyz/251096956