Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×oniedziałkowy cykl praktycznych porad z miłą chęcią kontynuuję. Miał być wpis dotyczący ciast, jednakże zdecydowałam się na artykuł dotyczący
leków z domowej spiżarni ze względu na swoją chorobę i sezon grypowy. Oto kilka specyfików które ja stosuję gdy jestem w potrzebie,a jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie! Chętnie dowiem się czegoś nowego, a może wspólnie uda nam się pomóc komuś zakatarzonemu i leżącemu z gorączką.Powszechnie wiadomo, że sposoby naszych babć bywają często niezawodne przy łapiącym nas przeziębieniu, oto kilka z nich, przedstawionych w mojej interpretacji
Syrop z
malinZ pewnością jeden z ważniejszych domowych
leków.
Owoce malin są świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają naszą odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów, łagodzą
bóle stawów, pomagają też na choroby układu moczowego – są moczopędne, co pomaga w wypłukiwaniu bakterii.
Syrop z
malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia.
Maliny nie tuczą, bo w 100 g
owoców jest tylko 29 kcal. Przepis tu . Nie zapominajmy też o
malinowych liściach, które mają podobne właściwości, a zaparzona z nich
herbata pomaga np. w bólach miesiączkowych łagodząc skurcze macicy. Przygotowany
syrop polecam dodawać do ciepłej
herbaty lub dodawać do ulubionych potraw, np. z
kasz czy
mleka.>>Napar z
owoców malin2 łyżki suszonych
malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2–3
razy dziennie po szklance naparu podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli – gdy chorobie towarzyszy gorączka.>>Napar z liści
malinŁyżkę liści
malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i pod przykryciem odstaw do naciągnięcia na 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3
razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Miód
Miód jest chyba najbardziej znanym domowym
lekiem, zawsze polecały go nam nasze mamy i babcie, a
mleko z
miodem i
czosnkiem stało się legendarnym
lekiem na przeziębienie.
Miód ceniony jest dzięki swoim wartością bakteriobójczym dzięki dodawanej przez pszczoły do
nektaru inhibinie. Pomaga w
bólu gardła, rozgrzewa, leczy infekcje a do tego jest nieziemsko smaczny! Dzięki różnorodnym
nektarom, z których jest produkowany, pomaga na
wile różnych dolegliwości.Rodzaje
miodu a dolegliwości :gryczany wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości i problemach z układem krążenia,spadziowy zalecany w chorobach dróg oddechowych (także gruźlicy i zapaleniu płuc), zaburzeniach przemiany materii i cukrzycy, astmie, katarze,wielokwiatowy działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach,lipowy uspokaja, ma właściwości antyseptyczne, wspomaga leczenie grypy i zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywy kaszel,akacjowy wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności,wrzosowy jest pomocny przy leczeniu prostaty, schorzeń nerek i pęcherza moczowego,rzepakowy wzmacnia mięsień
sercowy, zalecany jest przy miażdżycy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu
serca, i w infekcjach dróg żółciowych.
ImbirOprócz tego, że
imbir pomaga cukrzykom, leczy stawy, nadciśnienie, łagodzi ból
mięśni a nawet pomaga w chorobie lokomocyjnej, świetnie rozgrzewa,pomaga w pozbyciu się
kaszlu i kataru i odkaża! A oto mój sposób na parzony
imbir , niezawodny i tani.>>parzony z korzeniami,
cytryną i
miodemKawałek
imbiru ok 2 cm x 4 cm, kroimy w cienkie plasterki i zalewamy 3 szklankami wrzątku, dodajemy 6
goździków, gwiazdkę
anyżu i pół skrojonej w plastry
cytryny. Zaparzać minimum 10 minut, po czym dodać
miód, wg uznania i pić gorące. Ta mikstura świetnie stawia na nogi!
CytrynaPrzyśpiesza metabolizm, zawiera też dużo witaminy C, co pomaga w walce z chorobą. Warto zauważyć jednak , że znacznie więcej tej witaminy ma
kiwi i
Cebula>>Niezawodny
syrop cebulowy:3 duże
cebule kroimy w półplasterki i zasypujemy 1/2 szklanki
cukru. Przechowujemy w szczelnym słoiku, w temperaturze pokojowej, czekamy ok 4-5 godzin zanim pojawi się pierwsza porcja
syropu. Spożywamy co ok 2 godziny po 2 łyżki
syropu.
CzosnekCzosnek działa jak naturalny antybiotyk. Niszczy bakterie,
grzyby, drobnoustroje i wirusy zawiera też związki siarkowe (m.in. allicynę), witaminy z grupy B i C,
sole mineralne, flawonoidy, fitosterole, pektyny, minerały. Substancje te spożywane regularnie chronią nasz organizm skuteczniej niż sztuczne antybiotyki.Szklanką gorącego
mleka zalewamy 2 pokrojone ząbki
czosnku, dosładzamy
miodem. Tak przygotowana mikstura jest całkiem smaczna, łatwa do sporządzenia, a smak
czosnku nie jest tak mocno wyczuwalny ( neutralizuje też częściowo jego zapach). Najlepiej spożyć tą miksturę przed snem, co wzmocni rozgrzewające działanie
czosnku.np taki z
czarnuszką >> świetnym pomysłem są też grzanki
czosnkowe – na gorącym
pieczywie ścieramy całe jego ząbki.Jeśli coś wam przychodzi do głowy zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na walkę z chorobą!źródła: stąd, stąd ,stąd swoje doświadczeniaPozdrawiam AniaPowiązane notki:Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
PRZYPRAWY czyli to co w kuchni najważniejszePancakes
jabłkowe z
miodem i
twarożkiem