ßßß Cookit - przepis na >> Mleko z czosnkiem i miodem

>> Mleko z czosnkiem i miodem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
oniedziałkowy cykl praktycznych porad z miłą chęcią kontynuuję. Miał być wpis dotyczący ciast, jednakże zdecydowałam się na artykuł dotyczący leków z domowej spiżarni ze względu na swoją chorobę i sezon grypowy. Oto kilka specyfików które ja stosuję gdy jestem w potrzebie,a jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie! Chętnie dowiem się czegoś nowego, a może wspólnie uda nam się pomóc komuś zakatarzonemu i leżącemu z gorączką.
Powszechnie wiadomo, że sposoby naszych babć bywają często niezawodne przy łapiącym nas przeziębieniu, oto kilka z nich, przedstawionych w mojej interpretacji
Syrop z malin
Z pewnością jeden z ważniejszych domowych leków. Owoce malin są świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają naszą odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów, łagodzą bóle stawów, pomagają też na choroby układu moczowego – są moczopędne, co pomaga w wypłukiwaniu bakterii. Syrop z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Maliny nie tuczą, bo w 100 g owoców jest tylko 29 kcal. Przepis tu . Nie zapominajmy też o malinowych liściach, które mają podobne właściwości, a zaparzona z nich herbata pomaga np. w bólach miesiączkowych łagodząc skurcze macicy. Przygotowany syrop polecam dodawać do ciepłej herbaty lub dodawać do ulubionych potraw, np. z kasz czy mleka.
>>Napar z owoców malin
2 łyżki suszonych malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2–3 razy dziennie po szklance naparu podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli – gdy chorobie towarzyszy gorączka.
>>Napar z liści malin
Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i pod przykryciem odstaw do naciągnięcia na 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Miód
Miód jest chyba najbardziej znanym domowym lekiem, zawsze polecały go nam nasze mamy i babcie, a mleko z miodem i czosnkiem stało się legendarnym lekiem na przeziębienie. Miód ceniony jest dzięki swoim wartością bakteriobójczym dzięki dodawanej przez pszczoły do nektaru inhibinie. Pomaga w bólu gardła, rozgrzewa, leczy infekcje a do tego jest nieziemsko smaczny! Dzięki różnorodnym nektarom, z których jest produkowany, pomaga na wile różnych dolegliwości.
Rodzaje miodu a dolegliwości :
gryczany wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości i problemach z układem krążenia,
spadziowy zalecany w chorobach dróg oddechowych (także gruźlicy i zapaleniu płuc), zaburzeniach przemiany materii i cukrzycy, astmie, katarze,
wielokwiatowy działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach,
lipowy uspokaja, ma właściwości antyseptyczne, wspomaga leczenie grypy i zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywy kaszel,
akacjowy wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności,
wrzosowy jest pomocny przy leczeniu prostaty, schorzeń nerek i pęcherza moczowego,
rzepakowy wzmacnia mięsień sercowy, zalecany jest przy miażdżycy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu serca, i w infekcjach dróg żółciowych.
Imbir
Oprócz tego, że imbir pomaga cukrzykom, leczy stawy, nadciśnienie, łagodzi ból mięśni a nawet pomaga w chorobie lokomocyjnej, świetnie rozgrzewa,pomaga w pozbyciu się kaszlu i kataru i odkaża! A oto mój sposób na parzony imbir , niezawodny i tani.
>>parzony z korzeniami, cytryną i miodem
Kawałek imbiru ok 2 cm x 4 cm, kroimy w cienkie plasterki i zalewamy 3 szklankami wrzątku, dodajemy 6 goździków, gwiazdkę anyżu i pół skrojonej w plastry cytryny. Zaparzać minimum 10 minut, po czym dodać miód, wg uznania i pić gorące. Ta mikstura świetnie stawia na nogi!
Cytryna
Przyśpiesza metabolizm, zawiera też dużo witaminy C, co pomaga w walce z chorobą. Warto zauważyć jednak , że znacznie więcej tej witaminy ma kiwi i
Cebula
>>Niezawodny syrop cebulowy:
3 duże cebule kroimy w półplasterki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Przechowujemy w szczelnym słoiku, w temperaturze pokojowej, czekamy ok 4-5 godzin zanim pojawi się pierwsza porcja syropu. Spożywamy co ok 2 godziny po 2 łyżki syropu.
Czosnek
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Niszczy bakterie, grzyby, drobnoustroje i wirusy zawiera też związki siarkowe (m.in. allicynę), witaminy z grupy B i C, sole mineralne, flawonoidy, fitosterole, pektyny, minerały. Substancje te spożywane regularnie chronią nasz organizm skuteczniej niż sztuczne antybiotyki.
Szklanką gorącego mleka zalewamy 2 pokrojone ząbki czosnku, dosładzamy miodem. Tak przygotowana mikstura jest całkiem smaczna, łatwa do sporządzenia, a smak czosnku nie jest tak mocno wyczuwalny ( neutralizuje też częściowo jego zapach). Najlepiej spożyć tą miksturę przed snem, co wzmocni rozgrzewające działanie czosnku.
np taki z czarnuszką >> świetnym pomysłem są też grzanki czosnkowe – na gorącym pieczywie ścieramy całe jego ząbki.
Jeśli coś wam przychodzi do głowy zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na walkę z chorobą!
źródła: stąd, stąd ,stąd swoje doświadczenia
Pozdrawiam Ania
Powiązane notki:
Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
PRZYPRAWY czyli to co w kuchni najważniejsze
Pancakes jabłkowe z miodem i twarożkiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/08/praktyczne-porady-leki-z-kuchni-i-przeziebienie-i-grypa