ßßß Cookit - przepis na Czosnek

Czosnek

nazwa

Wykonanie

Jako przyprawa czosnek występuje w dwóch postaciach: świeżej cebulki i suszony. Dostępny przez cały rok świeży czosnek ma bardzo silne bakteriobójcze i odkażające właściwości. Czosnek suszony nie posiada zalet zdrowotnych i jest subtelniejszy w smaku.
Czosnek przyjął się w większości kuchni świata. Niezwykle popularny jest w kuchni południowoeuropejskiej, głównie francuskiej, która wyspecjalizowała się w potrawach obfitujących w swym składzie w czosnek. Są to m.in. lièvre à royale (zając i 30 ząbków czosnku) oraz kurczak przyrządzany z 40 ząbkami czosnku.
Podczas stosowania czosnku należy mieć na uwadze jego uczulające - w niektórych przypadkach - właściwości, jak również sporadycznie niekorzystny wpływ na wątrobę.
Historia i pochodzenie
Słowo czosnek pochodzi z języka staroangielskiego garleac, co oznacza włócznia pora . Ojczyzną czosnku jest Azja, powszechnie znany i używany był już w starożytnym Egipcie i Babilonie. Egipcjanie czcili czosnek, który odegrał ważną rolę w ich kulturze. Jego gliniane modele zostały złożone w grobowcu Tutanchamona, a niewolnicy wznoszący piramidy karmieni byli czosnkiem dla zwiększenia ich zdrowia i wytrzymałości. Podobnie greccy i rzymscy wojownicy wspomagali czosnkiem swoje siły przed wojennymi zmaganiami.
Jak używać?
Czosnek idealnie nadaje się do potraw gotowanych, duszonych i smażonych. Podczas smażenia jednak należy uważać, ponieważ poddawany zbyt długo tego rodzaju obróbce termicznej gorzknieje. Dlatego na patelnię wkładamy go na krótko, pod koniec smażenia potrawy.
Aromatyczny czosnek stosujemy, w zależności od rodzaju dania, które przygotowujemy – w postaci pojedynczych ząbków (obranych lub nie), lub rozdrobniony. Nie obrane ząbki będą wspaniałe, jeśli upieczemy je wraz mięsem lub warzywami. Osłonięte z zewnątrz łupinką zyskają wówczas kremową konsystencję. Część czosnkowego aromatu zostanie zatrzymana wewnątrz, dlatego potrawa przyprawiana czosnkiem w ten sposób będzie miała subtelniejszy smak. A sam czosnek będzie miał smak delikatnie orzechowy. Obrane ząbki czosnku możemy po obróbce termicznej np. rozetrzeć w sosie, w którym były duszone. R ozdrobniony czosnek maksymalnie odda moc swego aromatu. Im drobniej posiekamy czosnek, tym więcej aromatu uzyskamy. Wynika to z chemicznej reakcji, zachodzącej podczas zetknięcia się dużej (bo posiekanej) powierzchni czosnku z powietrzem. W tej postaci, ale surowy - sprawdzi się jako dodatek do sosów zimnych.
Istnieje kilka metod rozdrabniania czosnku. Najprostszą jest użycie wyciskarki do czosnku. Jeżeli będziemy siekać go nożem, przyda się taki o szerokim ostrzu, którym czosnek będzie można rozgnieść.
Jeżeli używamy czosnku suszonego jako zamiennika świeżego, wówczas stosujemy 1/8 łyżeczki w zamian 1 ząbka.
Do czego stosować?
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/szczypta-smaku-i-aromatu/czosnek