Wykonanie
Jako
przyprawa czosnek występuje w dwóch postaciach: świeżej
cebulki i suszony. Dostępny przez cały rok świeży
czosnek ma bardzo silne bakteriobójcze i odkażające właściwości.
Czosnek suszony nie posiada zalet zdrowotnych i jest subtelniejszy w smaku.
Czosnek przyjął się w większości kuchni świata. Niezwykle popularny jest w kuchni południowoeuropejskiej, głównie francuskiej, która wyspecjalizowała się w potrawach obfitujących w swym składzie w
czosnek. Są to m.in. lièvre à
royale (zając i 30 ząbków
czosnku) oraz
kurczak przyrządzany z 40 ząbkami
czosnku.Podczas stosowania
czosnku należy
mieć na uwadze jego uczulające - w niektórych przypadkach - właściwości, jak również sporadycznie niekorzystny wpływ na wątrobę.Historia i pochodzenieSłowo
czosnek pochodzi z
języka staroangielskiego garleac, co oznacza włócznia
pora . Ojczyzną
czosnku jest Azja, powszechnie znany i używany był już w starożytnym Egipcie i Babilonie. Egipcjanie czcili
czosnek, który odegrał ważną rolę w ich kulturze. Jego gliniane modele zostały złożone w grobowcu Tutanchamona, a niewolnicy wznoszący piramidy karmieni byli
czosnkiem dla zwiększenia ich zdrowia i wytrzymałości. Podobnie greccy i rzymscy wojownicy wspomagali
czosnkiem swoje siły przed wojennymi zmaganiami.
Jak używać?
Czosnek idealnie nadaje się do potraw gotowanych, duszonych i smażonych. Podczas smażenia jednak należy uważać, ponieważ poddawany zbyt długo tego rodzaju obróbce termicznej gorzknieje. Dlatego na patelnię wkładamy go na krótko, pod koniec smażenia potrawy.Aromatyczny
czosnek stosujemy, w zależności od rodzaju dania, które przygotowujemy – w postaci pojedynczych ząbków (obranych lub nie), lub rozdrobniony. Nie obrane ząbki będą wspaniałe, jeśli upieczemy je wraz
mięsem lub warzywami. Osłonięte z zewnątrz łupinką zyskają wówczas kremową konsystencję. Część
czosnkowego aromatu zostanie zatrzymana wewnątrz, dlatego potrawa przyprawiana
czosnkiem w ten sposób będzie miała subtelniejszy smak. A sam
czosnek będzie miał smak delikatnie
orzechowy. Obrane ząbki
czosnku możemy po obróbce termicznej np. rozetrzeć w sosie, w którym były duszone. R ozdrobniony
czosnek maksymalnie odda moc swego aromatu. Im drobniej posiekamy
czosnek, tym więcej aromatu uzyskamy. Wynika to z chemicznej reakcji, zachodzącej podczas zetknięcia się dużej (bo posiekanej) powierzchni
czosnku z powietrzem. W tej postaci, ale surowy - sprawdzi się jako dodatek do
sosów zimnych.Istnieje kilka metod rozdrabniania
czosnku. Najprostszą jest użycie wyciskarki do
czosnku. Jeżeli będziemy siekać go nożem, przyda się taki o szerokim ostrzu, którym
czosnek będzie można rozgnieść.Jeżeli używamy
czosnku suszonego jako zamiennika świeżego, wówczas stosujemy 1/8 łyżeczki w zamian 1 ząbka.Do czego stosować?