ßßß
Jak używać?Czosnek idealnie nadaje się do potraw gotowanych, duszonych i smażonych. Podczas smażenia jednak należy uważać, ponieważ poddawany zbyt długo tego rodzaju obróbce termicznej gorzknieje. Dlatego na patelnię wkładamy go na krótko, pod koniec smażenia potrawy.Aromatyczny czosnek stosujemy, w zależności od rodzaju dania, które przygotowujemy – w postaci pojedynczych ząbków (obranych lub nie), lub rozdrobniony. Nie obrane ząbki będą wspaniałe, jeśli upieczemy je wraz mięsem lub warzywami. Osłonięte z zewnątrz łupinką zyskają wówczas kremową konsystencję. Część czosnkowego aromatu zostanie zatrzymana wewnątrz, dlatego potrawa przyprawiana czosnkiem w ten sposób będzie miała subtelniejszy smak. A sam czosnek będzie miał smak delikatnie orzechowy. Obrane ząbki czosnku możemy po obróbce termicznej np. rozetrzeć w sosie, w którym były duszone. R ozdrobniony czosnek maksymalnie odda moc swego aromatu. Im drobniej posiekamy czosnek, tym więcej aromatu uzyskamy. Wynika to z chemicznej reakcji, zachodzącej podczas zetknięcia się dużej (bo posiekanej) powierzchni czosnku z powietrzem. W tej postaci, ale surowy - sprawdzi się jako dodatek do sosów zimnych.Istnieje kilka metod rozdrabniania czosnku. Najprostszą jest użycie wyciskarki do czosnku. Jeżeli będziemy siekać go nożem, przyda się taki o szerokim ostrzu, którym czosnek będzie można rozgnieść.Jeżeli używamy czosnku suszonego jako zamiennika świeżego, wówczas stosujemy 1/8 łyżeczki w zamian 1 ząbka.Do czego stosować?