Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja zainspirowana propozycjami przepisów jakie otrzymałam od pani dietetyk. Tym razem zupa pomidorowa z
kaszą jaglaną - bardzo dobra propozycja na obiad. Idealna do odgrzania w pracy.
Składniki na 2 porcje:kilka dojrzałych
pomidorów lub puszka
pomidorów1/2
cebuli1-2 ząbki
czosnku6 łyżek ugotowanej
kaszy jaglanejprzyprawy do smakuW oryginalnym przepisie trzeba było upiec
pomidory, zachować wypływający z nich sok i ugotować zupę. Ja, ze względu na sezon, użyłam dobrej jakości
pomidorów z puszki. W garnku z grubym dnem poddusiłam
cebulę,
czosnek, dodałam
pomidory z puszki wraz z całym sosem, dolałam szklankę
wody i podgotowałam. Użyłam sporo przypraw, m.in.
majeranek,
sól ziołowa,
chili,
papryka wędzona,
pieprz ziołowy,
oregano i
bazylia. Następnie użyłam blendera i zmiksowałam na gładki krem. Do talerza dodałam 3 łyżki ugotowanej wcześniej
kaszy jaglanej, zalałam zupą i gotowe!Koledzy i koleżanki w pracy byli zachwyceni i każdy chciał próbować, ponieważ sam zapach zachęcał! Używajcie sporo przypraw, Wasze dania będą wtedy niesamowicie aromatyczne.Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.