ßßß
Składniki na 2 porcje:kilka dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów1/2 cebuli1-2 ząbki czosnku6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanejprzyprawy do smakuW oryginalnym przepisie trzeba było upiec pomidory, zachować wypływający z nich sok i ugotować zupę. Ja, ze względu na sezon, użyłam dobrej jakości pomidorów z puszki. W garnku z grubym dnem poddusiłam cebulę, czosnek, dodałam pomidory z puszki wraz z całym sosem, dolałam szklankę wody i podgotowałam. Użyłam sporo przypraw, m.in. majeranek, sól ziołowa, chili, papryka wędzona, pieprz ziołowy, oregano i bazylia. Następnie użyłam blendera i zmiksowałam na gładki krem. Do talerza dodałam 3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej, zalałam zupą i gotowe!Koledzy i koleżanki w pracy byli zachwyceni i każdy chciał próbować, ponieważ sam zapach zachęcał! Używajcie sporo przypraw, Wasze dania będą wtedy niesamowicie aromatyczne.Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.