Wykonanie
Naprawdę nie doceniamy polskiej tradycji przygotowywania surówek do obiadu. W czasie zimy mogą dać nam porządnego witaminowego
kopa 😉 Sama już od bardzo dawna nie zamieściłam żadnego nowego przepisu w dziale surówki . Choć nie jest tak, że nie przygotowuję ich w ogóle. Najczęściej pojawia się taka z
marchewki z
kapustą kiszoną oraz z
kapusty czerwonej z
jabłkiem i
porem . W Łodzi na targowiskach często można kupić na stoiskach z kiszonkami właśnie surówki z
beczki. Jedną z nich jest „pekińska”. Co prawda, ja nie przygotowałam właśnie takiej, bo muszę jeszcze kiedyś kupić i zaznajomić się z jej składnikami, ale zrobiłam również soczystą surówkę. Bo właśnie ta soczystość wyróżnia ją spośród innych.

Składniki:1 nieduża
kapusta pekińska2 duże
jabłka1
papryka10 cm kawałek
pora (jasna część)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisok z 1/2
cytryny3 łyżki
oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
pieprz1.
Kapustę pekińską myjemy, osączamy i szatkujemy (kroimy w poprzek w wąskie paski). Przekładamy do miski. Skrapiamy
sokiem z cytryny.2.
Pora rozkrawamy na pół i kroimy w poprzek w cienkie półplasterki.
Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i siekamy w krótkie paseczki.3.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy wszystkie wyżej wymienione składniki wraz z
natką pietruszki do
kapusty i mieszamy.4. Doprawiamy surówkę
pieprzem, polewamy
olejem i mieszamy.5. Surówką z
kapusty pekińskiej najlepiej komponuje się z drobiem. Można ją trzymać w lodówce pod przykryciem 2 dni.Przepis dodaję do akcji
Miejskich roślinożerców – Proste surówki – jesień 2015. Cieszę się, że poddali oni ten temat, bo surówki o tej
porze roku powinny być elementem jadłospisu każdego z nas. Dzięki nim nie będziemy chorować.