ßßß Cookit - przepis na Dwie zielone surowki

Dwie zielone surowki

nazwa

Wykonanie

Dla ubarwienia obiadowego talerza- moze ktoras z nich sie wam spodoba? Wiosnennie zielone propozycje :)
Surowka z selera naciowego
400 g selerow naciowych
garsc posiekanych orzechow wloskich
garsc posiekanej natki pietruszki (wzielam suszona)
1 duze kwasne jablko
sok z 1/2 cytryny
2 lyzki oliwy
sol, pieprz
Oliwe ubic z sola, sokiem z cytrny i pieprzem na sos. Lodygi selera pokroic w talarki. Jablko obrac i pokroic w kostke. Selera i jablko wymieszac z orzechami, zielenina sosem.
Surowka z pora
2 duze pory
2 kwasne jablka
garsc posiekanej natki pietruszki (wzielam suszona)
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka musztardy
1 lyzka soku z cytryny
cukier, sol
Pory oczyscic i pokroic w polkrazki, sparzyc na sicie. Jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Oliwe ubic z musztarda i sokiem z cytryny, doprawic do smaku, wymieszac z porami i jablkami.
Przepisy z ksiazki M.Caprari "Kuchnia polska"
Dodaje do akcji
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Dwie-zielone-surowki.html