Wykonanie
Prosto, szybko ..a na dodatek zdrowo i smacznie..Do tej surówki wykorzystałam
olej rzepakowy, który dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie ..użyłam również shakera, który był dołączony do
oleju..do miseczki shakera wlewamy
olej i dowolne składniki..zamykamy i potrząsamy, aby wszystkie składniki się połączyły..
sałata lodowaogórek zielony2 ząbki
czosnkusól,
pieprzszczypta
oregano2 łyżki
octu winnego1/4 szkl.
oleju rzepakowego3 łyżki
wody1,5 łyżki
musztardySałatę pokroić,
ogórek pokroić w półplasterki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Olej,
czosnek ,
wodę,
ocet ,
musztardę i
przyprawy umieścić w shakerze i kilka
razy potrząsnąć, aby wszystko porządnie się wymieszało.Dodać do
sałaty z
ogórkiem i wymieszać.
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród
olejów roślinnych,zawiera aż 10
razy więcej kwasów omega-3 niż
oliwa z oliwek,zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.
Olej rzepakowy to źródło kwasów omega-3 i omega-6, wspomagających utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we
krwi; witaminy E (zwanej witaminą młodości), K (ważnej szczególnie w diecie dzieci) i prowitaminy A.By służył nam dobrze i nie straci swoich dobroczynnych właściwości, warto zapamiętać kilka prostych zasad i wskazówek.JAK PRZECHOWYWAĆBy
olej nie stracił swoich walorów, musi być prawidłowo przechowywany. Kupując
olej rzepakowy, pamiętaj o tym, żeby:Nie przelewać go z butelki do innego naczynia – opakowanie fabryczne pozwoli mu dłużej zachować trwałość oraz zapobiegnie jego potencjalnemu zanieczyszczeniu;Trzymaj zamknięty w chłodzie i cieniu – żeby uchronić składniki zawarte w
oleju przed utlenieniem, pamiętaj o dokładnym zamknięciu butelki. Butelkę natomiast po zakończeniu gotowania schowaj do lodówki lub szafki w chłodnej spiżarce –
olej najdłużej zachowuje świeżość, jeśli nie jest narażony na oddziaływanie promieni
słonecznych i stoi w miejscu chłodnym, a zwłaszcza z dala od kuchenki czy piekarnika.DO CZEGO UŻYWAĆ
Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym. Większość z nas używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może
mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład:Pieczenie –
oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do
pieczenia mięs (natrzeć nim
kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny
smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione
masło czy
margarynę w przepisach na słodkie wypieki;Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko na bazie popularnej
oliwy z oliwek.
Olej rzepakowy dobrze łączy się z
przyprawami, może być użyty do
sosów i
majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie
oleju do sałatki jest nawet wskazane;Potrawy dla dzieci –
olej rzepakowy może zastąpić
masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież
smakowych innowacji.JAK UŻYTKOWAĆSmażenie tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na
oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości. Nigdy jednak nie smaż na jednej porcji
oleju kilka
razy. Nie zlewaj przestudzonego
oleju na później, jeśli chcesz, żeby Twoje potrawy były zdrowe;Uwaga na
wodę – rozgrzany
olej w zetknięciu z
wodą nie należy do bezpiecznych. Smażąc uważaj zatem, by na patelnię nie dostała się
woda czy inne płyny, bo pryskający
olej może Cię poparzyć. Jeśli zdarzy Ci się zapalić tłuszcz na patelni, nigdy nie zalewaj go
wodą. Jak najszybciej zdejmij naczynie z ognia, przykryj przykrywką lub kocem, ewentualnie zasyp (ziemią z kwiatka, piaskiem,
mąką);Dbasz o linię? – odsączaj – potrawy smażone czy pieczone z użyciem
oleju rzepakowego mogą
mieć aż o 5 do 10% mniej kalorii niż przygotowane z użyciem innych tłuszczów. Rzepakowy najłatwiej się odsącza, tak więc jeśli zależy Ci na jak najniższej kaloryczności posiłków, miej pod ręką ręczniki papierowe lub pergamin.CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ
Olej rzepakowy to świetny składnik domowych kosmetyków .Sprawdzi się w maseczkach, pilingach i jako składnik zmiękczającej kąpieli dla dłoni;Pomocny nie tylko w kuchni – szmatką nasączoną
olejem usuniesz łatwo ślady po kleju, pozostawione na przykład na dziecięcych meblach resztki z zerwanych naklejek;Skrzypiące drzwi czy szafkę możesz samodzielnie naprawić smarując zawiasy kilkoma kroplami
oleju rzepakowego.Plamy z
oleju: te usuniesz najprędzej domowymi sposobami. Miejsce zaplamione
olejem posyp
mąką ziemniaczaną i potrzyj. Dobrze sprawdza się też płyn do naczyń i roztwór z
octu i
spirytusu. Jeśli jednak zachlapiesz
olejem ulubioną kolorową bluzkę, nie ryzykuj i użyj profesjonalnego odplamiacza do tkanin.