ßßß Cookit - przepis na Botwinka z zielonymi szparagami i wędzonym tofu

Botwinka z zielonymi szparagami i wędzonym tofu

nazwa

Wykonanie

Zaprośmy ogród do naszej kuchni i stwórzmy szalone danie, pełne darów wiosny. Możecie ulec własnej fantazji lub skorzystać z mojego wegańskiego i bezglutenowego przepisu na cudowną botwinkę z zielonymi szparagami i wędzonym tofu . Dosłownie wiosna na talerzu! A jaka pyszna!
Wstyd się przyznać, ale dopiero co odkrywam bogactwo naszej natury. Nie mówię tu o lokalnych rynkach, ale o tym, co dają nam nasze łąki i ogrody. Na ostatnie Boże Narodzenie w prezencie od rodziny dostałam książkę Jadalne chwasty M. Kalemby-Drożdż . Przeczytałam ją z zapartym tchem, niczym wybitne dzieło światowej literatury. Nie miałam pojęcia, ile dobra daje nam nasza natura i że rośliny ogólnie postrzegane jako chwasty mogą być cudownym uzupełnieniem posiłku. Teraz, gdy wiosna w pełni, postanowiłam sprawdzić, ile niespodzianek kryje mój ogród. Już po przejściu kilku metrów znalazłam dziko rosnący szczaw, krwawnik i jasnotę pospolitą. Te dwa ostatnie postanowiłam dodać do mojej sałatki. Wyszło pysznie, oryginalnie, a i sam wygląd dania wywoływał uśmiech na twarzy. To było niezwykle pozytywne doświadczenie, nie tylko kulinarne. Łapcie przepis na wegańską i bezglutenową botwinkę z zielonymi szparagami i wędzonym tofu .
wegańskie bezglutenowe
(2 porcje)
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek szparagów
- 150 g wędzonego tofu
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- do podania: liście krwawnika i jasnoty pospolitej (znajdziesz w swoim ogródku)
Botwinkę myję. Młode buraczki odcinam, zawijam każdy w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45-60 min. Upieczone buraczki wraz ze skórą kroję w mniejsze kawałki.
Zielone szparagi myję, osuszam, pozbawiam końcówek, kroję na mniejsze kawałki i gotuję na parze, aż będą al denne (ok. 5-6 minut).
W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam na niego drobno pokrojony czosnek i chwilę smażę, uważając, by czosnek się nie przypalił. Dodaję do niego umyte i osuszone liście botwinki i całość smażę ok. 5 min. Liście mają zmięknąć.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewam olej. Kroję tofu w kostkę, solę i wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam na rumiano.
Wszystkie składniki (oprócz tofu) wrzucam do miski z przygotowanym s osem vinegrette z dodatkiem słodkiej musztardy*. Dokładnie mieszam. Całość wykładam na talerze, na górze układam podsmażone wędzone tofu. Całość oprószam świeżo zmielonym pieprzem i ozdabiam listkami krwawnika i jasnoty pospolitej.
*Sos vinegrette z dodatkiem słodkiej musztardy:
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/05/botwinka-z-zielonymi-szparagami-i.html