ßßß Cookit - przepis na Muffinki migdałowe z jabłkami

Muffinki migdałowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio dość rzadko piekę, ale od czasu do czasu ulegam. Szczególnie kiedy dziecko wyjeżdża na weekend na konkurs i prosi o coś dobrego na drogę. Czy może być coś szybszego niż muffiny? Zrobione w środku nocy, rano zapakowane do pudełka. Kilka zostało do obfotografowania. Ponownie zmodyfikowałam przepis z książki "What Katie Ate".
Składniki (na ok 15 sztuk):
185 g mąki orkiszowej typ 630
65 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru trzcinowego drobnego
1 1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli morskiej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok. 150-180 ml ciepłej wody
120 g masła, stopionego, ostudzonego
2 lekko ubite jajka
1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
50 g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady)
50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem, mielonymi migdałami i solą. Dodać cukier i cynamon. W osobnej misce wymieszać masło, wodę i jajka. Dolać do miski z suchymi składnikami. Następnie dodać pokrojone jabłko, czekoladę i ponownie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy ciasto (ciasto jest dość rzadkie). Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/10/Muffinki-migdalowe-z-jablkami.html