Wykonanie
Moja kolejna propozycja brownies. Tym razem z pysznymi słodkimi
gruszkami. Użyłam mięciutkich z kompotu, ale doskonale sprawdzą się też świeże. Intensywnie
czekoladowe ciacho, ciężkie i gliniaste, dzięki
gruszkom otrzymało nieco lekkości. Polecam!Składniki na ciasto:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g)250 g
cukru pudru4
jajkakilka kropel
aromatu waniliowego150 g
mąkiszczypta
proszku do pieczenia40 g
kakao w proszkuszczypta
cynamonu2
gruszki - świeże lub z kompotu, pokrojone w większą kostkęDodatkowo:
polewa czekoladowa (opcjonalnie)garść prażonych
płatków migdałowychWykonanie:W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą
gorzką czekoladę i pokroić
gruszki.Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier, kilka kropel
aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę i
gruszki.
Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.Gotowe ciasto można także przystroić
polewą czekoladową i lekko uprażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego! ;)