ßßß Cookit - przepis na Brownies z gruszkami

Brownies z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Moja kolejna propozycja brownies. Tym razem z pysznymi słodkimi gruszkami. Użyłam mięciutkich z kompotu, ale doskonale sprawdzą się też świeże. Intensywnie czekoladowe ciacho, ciężkie i gliniaste, dzięki gruszkom otrzymało nieco lekkości. Polecam!
Składniki na ciasto:
200 g masła
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
250 g cukru pudru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
150 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
40 g kakao w proszku
szczypta cynamonu
2 gruszki - świeże lub z kompotu, pokrojone w większą kostkę
Dodatkowo:
polewa czekoladowa (opcjonalnie)
garść prażonych płatków migdałowych
Wykonanie:
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę i pokroić gruszki.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i gruszki.
Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
Gotowe ciasto można także przystroić polewą czekoladową i lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/02/brownies-z-gruszkami.html