ßßß Cookit - przepis na Muffinki orkiszowe z bananami i czekoladą

Muffinki orkiszowe z bananami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Córka wyjeżdża na pierwszy obóz. Nie planowałam żadnych wypieków, bo obóz bliziutko a i wyżywienie będzie. Jednak późno wieczorem dziecko wyraziło nadzieję, że ona też będzie mogła zabrać ze sobą mamusine bułeczki. W końcu brat zawsze zabierał. Zaczęło gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników. Bułeczki drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać. Tak oto powstały muffiny bez proszku do pieczenia (bo nie było), z prawie samych zdrowych składników. Rano uśmiech na twarzy dziecko i słowo "Upiekłaś" - bezcenne.
Składniki (na 12 - 14 sztuk):
250 g mąki orkiszowej jasnej
90 g cukru trzcinowego
50 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (może być też proszek do pieczenia)
1 banan
50 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
250 g jogurtu naturalnego
90 g oleju
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę, cukier, płatki, proszek i groszki czekoladowe wymieszać w misce. Banana przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki. Dodać do sypkich składników i wymieszać. Jogurt, olej i jajko wymieszać. Dolać do sypkich składników i niedbale wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 - 25 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/08/Muffinki-orkiszowe-z-bananami-i-czekolada.html