Wykonanie
Córka wyjeżdża na pierwszy obóz. Nie planowałam żadnych wypieków, bo obóz bliziutko a i wyżywienie będzie. Jednak późno wieczorem dziecko wyraziło nadzieję, że ona też będzie mogła zabrać ze sobą mamusine bułeczki. W końcu brat zawsze zabierał. Zaczęło gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników. Bułeczki
drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać. Tak oto powstały muffiny bez
proszku do pieczenia (bo nie było), z prawie samych zdrowych składników. Rano uśmiech na twarzy dziecko i słowo "Upiekłaś" - bezcenne.
Składniki (na 12 - 14 sztuk):250 g
mąki orkiszowej jasnej90 g
cukru trzcinowego50 g
płatków owsianych zwykłych lub górskich1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej (może być też
proszek do pieczenia)1
banan50 g
groszków czekoladowych (lub posiekanej
czekolady)250 g
jogurtu naturalnego90 g
oleju1
jajkoWykonanie:
Mąkę,
cukier,
płatki, proszek i
groszki czekoladowe wymieszać w misce.
Banana przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki. Dodać do sypkich składników i wymieszać.
Jogurt,
olej i
jajko wymieszać. Dolać do sypkich składników i niedbale wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 - 25 minut.