Wykonanie
Muffinki puszyste i lekkie, nie za słodkie.Składniki na 12 sztuk:1,5 szklanki
mąki orkiszowej2/3 szklanki
cukru1 łyżka ciemnego
cukru trzcinowego180 ml
maślanki lub
jogurtu naturalnegopół szklanki
oleju1 duze
jajkopół szklanki
płatków owsianych górskich1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
rodzynek1/3 szklanki
słonecznika łuskanego1
banan pokrojony w cienkie plasterkiW jednym naczyniu połączyć suche składniki:
mąkę,
cukier,
cukier trzcinowy,
płatki owsiane,
rodzynki i
słonecznik,
sodę oczyszczoną oraz
proszek do pieczenia, w drugim naczyniu mokre składniki:
jajko,
olej,
maślankę. Suche i mokre składniki wymieszać łyżką, dodać
banana i połączyć.Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto do 3/4 objętości. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopniSmacznego!