Wykonanie
Połączenie ciasta
kokosowego z
mango i
marakują jest znakomitym pomysłem – dość słodki wypiek staje się o wiele lżejszy i bardzo
owocowy :)Coconut
cake with
mango and passion fruit is divine – quite sweet
cake turns into much fresher and
very fruity dessert :)…Składniki:3 duże
jajka150g
cukru100g
masła słonecznikowego, w temperaturze pokojowej100g
wiórków kokosowychsok z 1
pomarańczy50g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamarakujowy krem
maślany z tego przepisu -> KLIK1 duże, dojrzałe
mango, pokrojone w cieniutkie plasterki, do dekoracjimiąższ z 1
marakui, do dekoracji1 czubata łyżka lekko podprażonych
płatków kokosowych, do dekoracji (opcjonalnienagrzej piec do 180°C.kwadratową foremkę o
boku 20cm wysmaruj
masłem, posyp odrobiną
mąki.ubij
jajka z
cukrem na lekką i puszystą masę, dodaj
masło słonecznikowe,
wiórki kokosowe i
sok pomarańczowy, ubijaj dalej, aż składniki się połączą.przesiej
mąkę i
proszek do pieczenia do oddzielnej miski, następnie połącz z jajeczną masą, używając dużej metalowej łyżki.przelej ciasto do foremki i piecz ok 20 minut aż urośnie i się zarumieni. Sprawdź czy się upiekło używając wykałaczki.wyjmij ciasto z pieca, pozostaw w foremce na 5 minut, następnie przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.by ozdobić ciasto pokryj je
marakujowym kremem maślanym, następnie ułóż na wierzchu plasterki
mango, miąższ z
marakui i posyp
płatkami kokosowymi.Smacznego! :)…For the coconut
cake:3 large eggs150g caster sugar100g
Pure dairy free sunflower spread, at room temperature100g desiccated coconutJuice of 1 orange50g plain
flour1 tbsp baking powderpassion fruit frosting from this recipe -> CLICK1 large firm ripe
mango, peeled, and cut into
thin slices, to decorate1 passion fruit, halved, to decorate1 heaped tablespoon lightly toasted coconut curls (optional), to decoratePreheat the oven to 180°C.Grease a 20cm square non-stick baking tin and then lightly dust with
flour. Set aside until needed.Beat the eggs and sugar with a hand held electric mixer until light and fluffy. Add the dairy free
pure sunflower spread, desiccated coconut and orange juice and beat again until well mixed.Sift the
flour and baking powder into another bowl and then fold into the egg mixture, using a large metal spoon.Transfer to the prepared baking tin and bake for about 20 minutes or until well-risen and golden brown. Test that it is cooked with a
thin metal skewer.Remove the coconut
cake from the oven and leave to rest in the tin for 5 minutes, then transfer to a
wire rack and leave to cool completely.To decorate the coconut
cake, spread over the passion fruit frosting with a spatula and then arrange the
mango slices on top. Spoon over the passion fruit pulp and scatter with the lightly toasted coconut curls, if using. Cut into slices and arrange on plates or
serve straight to the table on a nice
cake standBon appetit! :)…Wpis przygotowany we współpracy z:Jego autorem jest Donal Skehan