ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z mango i marakują

Ciasto kokosowe z mango i marakują

nazwa

Wykonanie

Połączenie ciasta kokosowego z mango i marakują jest znakomitym pomysłem – dość słodki wypiek staje się o wiele lżejszy i bardzo owocowy :)
Coconut cake with mango and passion fruit is divine – quite sweet cake turns into much fresher and very fruity dessert :)

Składniki:
3 duże jajka
150g cukru
100g masła słonecznikowego, w temperaturze pokojowej
100g wiórków kokosowych
sok z 1 pomarańczy
50g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marakujowy krem maślany z tego przepisu -> KLIK
1 duże, dojrzałe mango, pokrojone w cieniutkie plasterki, do dekoracji
miąższ z 1 marakui, do dekoracji
1 czubata łyżka lekko podprażonych płatków kokosowych, do dekoracji (opcjonalnie
nagrzej piec do 180°C.
kwadratową foremkę o boku 20cm wysmaruj masłem, posyp odrobiną mąki.
ubij jajka z cukrem na lekką i puszystą masę, dodaj masło słonecznikowe, wiórki kokosowe i sok pomarańczowy, ubijaj dalej, aż składniki się połączą.
przesiej mąkę i proszek do pieczenia do oddzielnej miski, następnie połącz z jajeczną masą, używając dużej metalowej łyżki.
przelej ciasto do foremki i piecz ok 20 minut aż urośnie i się zarumieni. Sprawdź czy się upiekło używając wykałaczki.
wyjmij ciasto z pieca, pozostaw w foremce na 5 minut, następnie przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
by ozdobić ciasto pokryj je marakujowym kremem maślanym, następnie ułóż na wierzchu plasterki mango, miąższ z marakui i posyp płatkami kokosowymi.
Smacznego! :)

For the coconut cake:
3 large eggs
150g caster sugar
100g Pure dairy free sunflower spread, at room temperature
100g desiccated coconut
Juice of 1 orange
50g plain flour
1 tbsp baking powder
passion fruit frosting from this recipe -> CLICK
1 large firm ripe mango, peeled, and cut into thin slices, to decorate
1 passion fruit, halved, to decorate
1 heaped tablespoon lightly toasted coconut curls (optional), to decorate
Preheat the oven to 180°C.
Grease a 20cm square non-stick baking tin and then lightly dust with flour. Set aside until needed.
Beat the eggs and sugar with a hand held electric mixer until light and fluffy. Add the dairy free pure sunflower spread, desiccated coconut and orange juice and beat again until well mixed.
Sift the flour and baking powder into another bowl and then fold into the egg mixture, using a large metal spoon.
Transfer to the prepared baking tin and bake for about 20 minutes or until well-risen and golden brown. Test that it is cooked with a thin metal skewer.
Remove the coconut cake from the oven and leave to rest in the tin for 5 minutes, then transfer to a wire rack and leave to cool completely.
To decorate the coconut cake, spread over the passion fruit frosting with a spatula and then arrange the mango slices on top. Spoon over the passion fruit pulp and scatter with the lightly toasted coconut curls, if using. Cut into slices and arrange on plates or serve straight to the table on a nice cake stand
Bon appetit! :)

Wpis przygotowany we współpracy z:
Jego autorem jest Donal Skehan
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/03/25/ciasto-kokosowe-z-mango-i-marakuja