Wykonanie
W oryginale byl jeszcze z grapefruitami, ale cyhba bylo by to za "wiele dobrego" dla moich dzieci ;)
Na mala foremke keksowa o
boku dlugosci ok. 25 cm:2
pomarancze150 g miekkiego
masla200 g
maki pszennej2
jajka50 g
cukru50 g plynnego
miodu1 czbata lyzeczka
proszku do pieczeniaForme keksowa wylozyc papierem do pieczenia.
make przesiac do miski wrza z
proszkiem do peiczenia.
Pomarancze (i ewentualnie graipfruity) podzielic na
czastki, wykrawajac biale skorki.
Jajka ubic z
cukrem i
miodem, stopniowo dodajac
make z
proszkiem do pieczenia i miekkie
maslo. . Dolozyc
pomarancze i lekko wymieszac. Ciasto przelozyc do keksowki i wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika (180°C). Piec ok 40 minut.Przepis z ksiazki Oli Lazar "Keksy slodkie i
slone" wyd. KDC, Warszawa 2007 r.Kochani poniewaz wyjezdzam na tydzien "z okladem" to byc
moze moderacja komentarzy bedzie nieco opozniona. Na "oslode" (oprocz keksu) zostawiam wam zaproszenie do udzialiw mojej kulinarnej akcji Przysmaki dla taty oraz zaproszenie do rocznicowego candy mojego bloga . Czestujcie sie! :)