ßßß
W oryginale byl jeszcze z grapefruitami, ale cyhba bylo by to za "wiele dobrego" dla moich dzieci ;)
Na mala foremke keksowa o boku dlugosci ok. 25 cm:2 pomarancze150 g miekkiego masla200 g maki pszennej2 jajka50 g cukru50 g plynnego miodu1 czbata lyzeczka proszku do pieczeniaForme keksowa wylozyc papierem do pieczenia. make przesiac do miski wrza z proszkiem do peiczenia. Pomarancze (i ewentualnie graipfruity) podzielic na czastki, wykrawajac biale skorki. Jajka ubic z cukrem i miodem, stopniowo dodajac make z proszkiem do pieczenia i miekkie maslo. . Dolozyc pomarancze i lekko wymieszac. Ciasto przelozyc do keksowki i wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika (180°C). Piec ok 40 minut.Przepis z ksiazki Oli Lazar "Keksy slodkie i slone" wyd. KDC, Warszawa 2007 r.Kochani poniewaz wyjezdzam na tydzien "z okladem" to byc moze moderacja komentarzy bedzie nieco opozniona. Na "oslode" (oprocz keksu) zostawiam wam zaproszenie do udzialiw mojej kulinarnej akcji Przysmaki dla taty oraz zaproszenie do rocznicowego candy mojego bloga . Czestujcie sie! :)