Wykonanie
Scroll down for EnglishJeśli macie ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was.Dziś chciałabym Wam zaproponować
torta alla tripla arancia, czyli ciasto z potrójnych
pomarańczy.Tak się
mówi na nie w dosłownym tłumaczeniu.Upiekłam to ciasto i musiałam je schować przed samą sobą żeby nie zjeść całego. Jest tak smaczne.Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wychodzi dość wilgotne i mięciutkie.Wyraźnie czuć
pomarańcze, a jej kawałeczki wyraźnie wyczuwalne są przy każdym kęsie.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 23-24cm :Do ciasta:110 g miękkiego
masła325 g
cukru2
jajka150g
mąki14 g
proszku do pieczenia40 g wiórek
kokosowych2
pomarańczeDo
syropu:sok z 2
pomarańczycukier (ważymy sok z dwóch
pomarańczy, a następnie dodajemy tyle samo
cukru)Przygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24cm, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.
Pomarańcze myjemy. Umieszczamy dwie
pomarańcze w garnku z
wodą zimną. W takim garnku, tak gdy nalejemy
wodę,
pomarańcze będa przykryte. Gdy
woda będzie wrzeć , zostawiamy jeszcze 3 minuty, następnie wyłączamy. Odcedzamy i powtarzamy czynność jeszcze 2
razy. Za każdym razem zaczynamy od zimnej
wody.
Gdy już powtórzyliśmy czynność w
sumie trzy
razy, kroimy
pomarańcze i umieszczamy je w blenderze. Miksujemy aż wyjdzie nam papka o konsystencji raczej drobnej.
Ucieramy
masło i
cukier.
Ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i składniki dobrze się połączą. Dodajemy po jednym
jajku cały czas ucierając. Na ostatek dodajemy mieszankę z
pomarańczy.
Ucieramy jeszcze przez kilka minut przy średniej prędkości, jeśli używamy robota.Następnie dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia.Mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu. Na samym końcu dodajemy
wiórki kokosowe i mieszamy.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 - 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Szykujemy
syrop z
sokiem pomarańczowym. Wyciskamy sok z dwóch
pomarańczy i ważymy.Wlewamy sok do
malego garnka i dodajemy tyle samo
cukru ile waży sok. Gotujemy sok, aż do uzyskania gęstego
syropu.
Gotowym
syropem polewamy ciasto.Możemy jesć ciasto juz z ledwo polanym ciepło
syropem jak i poczekać i jesć gdy
syrop zgęstnieje.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionItalian triple orange
cakeIngredients of the form 23-24 cm:For the dough:110 g butter325 g soft sugar2 eggs150g
flour14 g of baking powder40 g of grated coconut2 orangesFor
syrup:2 Orange juice sugar (weigh two orange juice, and then add the same amount of sugar):Preparation:We are preparing
cake from a diameter 23-24cm, smear the butter and sprinkle with
flour.Wash oranges. We put two oranges in a pot of cold water. Boil. When the water is boiling, leave a further 3 minutes, then turn off.Drain and repeat the operation 2
more times. Every
time we start with cold water.Cut the oranges into pieces and put them in a blender. Mix until the oranges is of uniform consistency.Grind the butter and sugar. Grind until the mixture is fluffy and well blended ingredients.Add one egg at all times by grinding. In the end, add a blend of orange.Grind a few
more minutes.Then add the sieved
flour and baking powder and mixing gently with a spatula from top to bottom.At the end, add the coconut and stir.
Pour the prepared
cake form
mass.Bake at 180 degrees about 35 - 45 min.After this
time, turn off the oven and leave the
cake to cool.We gently open the door of the oven to slowly evaporate moisture.
Make the
syrup: Squeeze orange juice, filtering it through a
sieve and weigh.
Pour the juice into a saucepan and add the sugar. Bring to a boil and cook for a few minutes on low heat. Shut down and cool down.
Pour syrup on top.