Wykonanie
Ten przepis jest swego rodzaju „wariacją na temat kuchni Fusion” – łączy w sobie pozornie nie pasujące do siebie dania, w jedną, smakowitą całość :)…Nie chciałam iść na łatwiznę, także postanowiłam połączyć coś, co na pierwszy rzut oka nijak ma się do siebie – kuchnię szwedzką (uwielbiam odwiedzać ten piękny
kraj – mam z niego same miłe wspomnienia, również kulinarne) i USA (gdzie bardzo chciałabym pojechać). Kilka klasyków – z jednej strony räksmörgås (kanapka z
krewetkami) i pressgurka (surówka ze świeżego
ogórka), zaś z drugiej – mac’n’cheese (zapiekanka makaronowa z
serem) i koktajl
krewetkowy (
krewetki w sosie z
majonezu i
ketchupu).Pozornie trudne zadanie okazało się strzałem w dziesiątkę – zapiekankę
makaronową „złagodziłam” delikatną
mozarellą i
serkiem Philadelphia – symbolem Szwecji (dla mnie przynajmniej ;), surówka wyszła pysznie chrupiąca,
krewetki lekko kwaskowate, a
koperek połączył wszystko idealnie.Składniki (na 2 porcje):25g
masła1/3 dl
mąki1 szklanka
mlekagałka muszkatołowapieprz0,5
serka Philadelphia (ok 62,5g)0,5 kulki
mozarelli200g
makaronu penne1 średni
ogórek świeży1 łyżeczka
cukruszczypta
soli350 g mini
krewetek2 łyżeczki
majonezuketchup (do smaku – mniej niż 1 łyżeczka)
sok z cytryny (do smaku)
koperekkawior (opcjonalnie)ugotuj
makaron wg instrukcji na opakowaniu
ogórka pokrój w wstążki (najwygodniej przy pomocy obieraczki do warzyw) – tylko część bez pestekprzełóż do miseczki, posyp
cukrem i
solą, przykryj kawałkiem folii spożywczej i przygnieć czymś ciężkim, odstaw na bokpiec nagrzej do 190 C
masło rozpuść na patelnidodaj
mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu przez ok 1 minutędodaj 1/4
mleka, wymieszajdodaj więcej
mleka, ponownie wymieszaj, rozprowadzając wszystkie grudkiwlej pozostałe
mleko, wymieszaj i gotuj, aż masa będzie miała konsystencję gęstej
śmietanydopraw
gałką muszkatołową i
pieprzemdodaj
serek Philadelphia i porwaną na kawałki
mozarellęmieszaj, aż składniki się połączą, następnie wyłącz gaz, dodaj
makaron i dokładnie wymieszajprzełóż
makaron do naczynia żaroodpornego, wygładź powierzchnię i wstaw do pieca na ok 15-20 minut (aż brzegi lekko się zrumienią)wyjmij zapiekankę z pieca i odstaw, żeby przestygła
krewetki odcedź dokładnie i przełóż do miseczkidodaj
majonez,
ketchup,
pieprz i
sok z cytryny (do smaku), wymieszajgdy zapiekanka przestygnie, przełóż porcję na talerz, ozdób odciśniętym z soku
ogórkiem,
krewetkami i
koperkiem (+ opcjonalnie
kawiorem)Smacznego! :)…This recipe is some kind of „variation” on the Fusion cuisine – it mix together few seemingly not working together foods, into one, delicious dish :)Ingredients (for 2 portions):25g butter1/3 dl
flour1 cup of milknutmegblack pepper0 , 5 Philadelphia cheese (about 62,5g)0,5 of
mozarella200g penne pasta (f.e. omnomnom)1 medium cucumber1 tsp sugarpinch of salt350 g mini shrimps2 tsp mayo
ketchup (to taste – less
than 1 tsp)lemon juice (to taste)dillcaviar (optional)prepare penne following the instructions on the packageslice cucumber into
thin ribbons (use vegetable peeler) – only part without seedsput into a soup
plate, sprinkle with sugar and salt, cover with clingfilm and put something heavy on itpreheat the oven to 190 Cmelt butter on a panadd
flour and fry for about a minute on a medium heatadd 1/4 of milk, stiradd
more milk, stir again until smooth
pour the rest of the milk, stir and boil, until thick cream consistencyseason with nutmeg and black pepperadd Philadelphia cheese and pieces of
mozarellastir, until all of the ingredients combine, turn off the heat, add penne and mix togethertransform pasta mix into casserole, smooth the top and put into the oven for 15-20 minutes, until sides turn a bit browntake it out of the oven and leave to cool a bitdrain shrimps and put into a bowladd mayo,
ketchup, pepper and lemon juice (to taste), mix togethersqueeze cucumber ribbons a bit, to lose the extra liquidwhen penne and cheese is a bit warmer
than room temperature, take a portion and put on a big
plate, decorate with cucumber ribbons, shrimps and dill (+ caviar – optional)Bon appetit! :)