Wykonanie
Ten przepis jest swego rodzaju „wariacją na temat kuchni Fusion” – łączy w sobie pozornie nie pasujące do siebie dania, w jedną, smakowitą całość :)
…
Nie chciałam iść na łatwiznę, także postanowiłam połączyć coś, co na pierwszy rzut oka nijak ma się do siebie – kuchnię szwedzką (uwielbiam odwiedzać ten piękny
kraj – mam z niego same miłe wspomnienia, również kulinarne) i USA (gdzie bardzo chciałabym pojechać). Kilka klasyków – z jednej strony räksmörgås (kanapka z
krewetkami) i pressgurka (surówka ze świeżego
ogórka), zaś z drugiej – mac’n’cheese (zapiekanka makaronowa z
serem) i koktajl
krewetkowy (
krewetki w sosie z
majonezu i
ketchupu).
Pozornie trudne zadanie okazało się strzałem w dziesiątkę – zapiekankę
makaronową „złagodziłam” delikatną
mozarellą i
serkiem Philadelphia – symbolem Szwecji (dla mnie przynajmniej ;), surówka wyszła pysznie chrupiąca,
krewetki lekko kwaskowate, a
koperek połączył wszystko idealnie.
Składniki (na 2 porcje):
25g
masła1/3 dl
mąki1 szklanka
mlekagałka muszkatołowapieprz0,5
serka Philadelphia (ok 62,5g)
0,5 kulki
mozarelli200g
makaronu penne1 średni
ogórek świeży
1 łyżeczka
cukruszczypta
soli350 g mini
krewetek2 łyżeczki
majonezuketchup (do smaku – mniej niż 1 łyżeczka)
sok z cytryny (do smaku)
koperekkawior (opcjonalnie)
ugotuj
makaron wg instrukcji na opakowaniu
ogórka pokrój w wstążki (najwygodniej przy pomocy obieraczki do warzyw) – tylko część bez pestek
przełóż do miseczki, posyp
cukrem i
solą, przykryj kawałkiem folii spożywczej i przygnieć czymś ciężkim, odstaw na bok
piec nagrzej do 190 C
masło rozpuść na patelni
dodaj
mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu przez ok 1 minutę
dodaj 1/4
mleka, wymieszaj
dodaj więcej
mleka, ponownie wymieszaj, rozprowadzając wszystkie grudki
wlej pozostałe
mleko, wymieszaj i gotuj, aż masa będzie miała konsystencję gęstej
śmietanydopraw
gałką muszkatołową i
pieprzemdodaj
serek Philadelphia i porwaną na kawałki
mozarellęmieszaj, aż składniki się połączą, następnie wyłącz gaz, dodaj
makaron i dokładnie wymieszaj
przełóż
makaron do naczynia żaroodpornego, wygładź powierzchnię i wstaw do pieca na ok 15-20 minut (aż brzegi lekko się zrumienią)
wyjmij zapiekankę z pieca i odstaw, żeby przestygła
krewetki odcedź dokładnie i przełóż do miseczki
dodaj
majonez,
ketchup,
pieprz i
sok z cytryny (do smaku), wymieszaj
gdy zapiekanka przestygnie, przełóż porcję na talerz, ozdób odciśniętym z soku
ogórkiem,
krewetkami i
koperkiem (+ opcjonalnie
kawiorem)
Smacznego! :)
…
This recipe is some kind of „variation” on the Fusion cuisine – it mix together few seemingly not working together foods, into one, delicious dish :)
Ingredients (for 2 portions):
25g butter
1/3 dl
flour1 cup of milk
nutmeg
black pepper
0 , 5 Philadelphia cheese (about 62,5g)
0,5 of
mozarella200g penne pasta (f.e. omnomnom)
1 medium cucumber
1 tsp sugar
pinch of salt
350 g mini shrimps
2 tsp mayo
ketchup (to taste – less
than 1 tsp)
lemon juice (to taste)
dill
caviar (optional)
prepare penne following the instructions on the package
slice cucumber into
thin ribbons (use vegetable peeler) – only part without seeds
put into a soup
plate, sprinkle with sugar and salt, cover with clingfilm and put something heavy on it
preheat the oven to 190 C
melt butter on a pan
add
flour and fry for about a minute on a medium heat
add 1/4 of milk, stir
add
more milk, stir again until smooth
pour the rest of the milk, stir and boil, until thick cream consistency
season with nutmeg and black pepper
add Philadelphia cheese and pieces of
mozarellastir, until all of the ingredients combine, turn off the heat, add penne and mix together
transform pasta mix into casserole, smooth the top and put into the oven for 15-20 minutes, until sides turn a bit brown
take it out of the oven and leave to cool a bit
drain shrimps and put into a bowl
add mayo,
ketchup, pepper and lemon juice (to taste), mix together
squeeze cucumber ribbons a bit, to lose the extra liquid
when penne and cheese is a bit warmer
than room temperature, take a portion and put on a big
plate, decorate with cucumber ribbons, shrimps and dill (+ caviar – optional)
Bon appetit! :)
![](/Data/Images/sweetworldofs.pl\2014_slash_03_slash_30_slash_raksmorgas-macncheese-i-pressgurka-w-jednym/l/-1403248787.jpg)