ßßß Cookit - przepis na Brukselka pod beszamelem

Brukselka pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

brukselka
sól, cukier
beszamel: masło, mąka, mleko + sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tarty ser np salami
Brukselkę gotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez około 15-20 minut aż zmięknie, ale się nie rozpadnie. Odlać, wyłożyć do naczynia do zapiekania. W rondelku rozpuścić masło zasmażyć mąkę i dolać mleko, mieszać na gładką, dosyć gęstą masę (dolewamy odpowiednio mleka albo dosypujemy mąki) doprawić do smaku. Na koniec zdjąć z ognia, wymieszać z tartym serem i polać mieszaniną naszą brukselkę. Piec a 180 stopniach to przyrumienienia serka.
Bardzo podobną robiła Magda Gessler w ddTvn (to chyba najprostsza i jedna z najpopularniejszych metod przygotowania brukselki, poza ugotowaną po prostu w wodzie, ew z bułeczką). Zdziwiłam się, że tak mało lubiane warzywko zagościło na ekranie. Kinga Rusin nawet nie chciała spróbować. Ogólnie chyba panuje stereotyp, że brukselka jest bee, ale dlaczego? Co obrzydziło małe kapustki naszemu społeczeństwu? Wspomnienia z dzieciństwa? Na szczęście ja mam dobre :) a Michał polubił, bo dobrze doprawiona i ugotowana brukselka jest dobra :)
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/02/brukselka-pod-beszamelem.html