Wykonanie
brukselkasól,
cukierbeszamel:
masło,
mąka,
mleko +
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowatarty
ser np
salamiBrukselkę gotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez około 15-20 minut aż zmięknie, ale się nie rozpadnie. Odlać, wyłożyć do naczynia do zapiekania. W rondelku rozpuścić
masło zasmażyć
mąkę i dolać
mleko, mieszać na gładką, dosyć gęstą masę (dolewamy odpowiednio
mleka albo dosypujemy
mąki) doprawić do smaku. Na koniec zdjąć z ognia, wymieszać z tartym
serem i polać mieszaniną naszą
brukselkę. Piec a 180 stopniach to przyrumienienia
serka.Bardzo podobną robiła
Magda Gessler w ddTvn (to chyba najprostsza i jedna z najpopularniejszych metod przygotowania
brukselki, poza ugotowaną po prostu w wodzie, ew z bułeczką). Zdziwiłam się, że tak mało lubiane warzywko zagościło na ekranie. Kinga Rusin nawet nie chciała spróbować. Ogólnie chyba panuje stereotyp, że
brukselka jest bee, ale dlaczego? Co obrzydziło małe
kapustki naszemu społeczeństwu? Wspomnienia z dzieciństwa? Na szczęście ja mam dobre :) a Michał polubił, bo dobrze doprawiona i ugotowana
brukselka jest dobra :)