Wykonanie
Jest tak zimno, że nie chce się ani wychodzić, ani stać przy kuchni. Najchętniej całą aktywność ograniczyłabym do czytania i popijania
herbaty pod kocem. Niestety, nie da się, dlatego dziś przepis dla ogarniętych podobnym do mojego nastrojem. Szybki i bardzo prosty
makaron z
wędzonym łososiem (podobny do tego przepisu, tylko jeszcze prostszy).Składniki na 2 porcje:
15 dkg
wędzonego łososia200 ml
śmietany 30%pół paczki
makaronu (świderki pełnoziarniste)łyżka siekanego świeżego
koperkułyżka dziurgasa, opcjonalnie można dodać trochę
mozarelliłyżka
masłaskórka i
sok z cytrynygałka muszkatołowasól,
pieprzNastawić
wodę na
makaron. Zanim się ugotuje, przygotować
łososia - jeśli jest w płacie, pokroić na plastry, jeśli w plasterkach, podzielić na mniejsze kawałki i przesmażyć na
maśle. Kiedy lekko zbrązowieje, dodać
śmietanę i
ser i podgrzewać aż lekko zawrze i zgęstnieje. W międzyczasie
woda powinna się zagotować, ugotować
makaron al dente wg. przepisu na opakowaniu. Doprawić sos
koperkiem, skórką i
sokiem z z
cytryny,
gałką muszkatołową oraz
solą i
pieprzem. Kiedy
makaron będzie gotowy, odcedzić (zachowując kilka łyżek
wody), dodać do sosu, podlać zachowana
wodą, dobrze wymieszać (ciągle na ogniu) i już można podawać.