Wykonanie
Lasagne szpinakowa to jedno z naszych ulubionych dań. Wersją z
łososiem przekonałam Alastora do jedzenia ryb :)Składniki:12
płatków makaronu do lasagne (lub więcej, potrzebne będą 4 warstwy
makaronu, a do mojego naczynia do zapiekania wchodzą na raz 3
płatki)200 g
wędzonego łososia pokrojonego w plastrypęczek
szpinakuząbek
czosnkumasłosól,
pieprzgałka muszkatołowaok. 700 ml beszamelu250 g
mozarelli2 łyżki posiekanego
koperkuSzpinak dobrze wypłukać, odciąć łodyżki, listki posiekać drobno. Na sporej patelni rozgrzać 2 łyżki
masła, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
czosnek, podsmażyć na brązowo, następnie dodać posiekany
szpinak, doprawić
solą,
pieprzem i gałka muszkatołową i dusić aż zwiędnie. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować beszamel wg. przepisu. Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem, ułozyć pierwsze 3
płatki makaronu, polać 1/4
sosu beszamelowego, ułożyć połowę
szpinaku, przykryć kolejna warstwą
makaronu, polać sosem, ułożyć
łososia, posypać
koperkiem, następnie ułozyć jeszcze jedną warstwę
szpinakową, przykryć ostatnimi 3
płatkami, zalać resztą beszamelu (uwaga żeby dokładnie zakryć
makaron), posypać
serem. Zapiekać ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Najlepiej podawać kilka minut po wyciągnięciu, kiedy beszamel przestaje wrzeć, łatwiej wtedy pokroić.Na patelnię o grubym dnie wlać
śmietanę, dodać drobno pokrojoną gorgonzolę,
ricottę i
parmezan. PoPodgrzewać na małym ogniu, aż
sery się roztopią. Powinny utworzyć jednolitą masę. Uważać, aby emulsja nie zagotowała się. Ugotować
makaron al dente i przełożyć na patelnię z sosem. Chwilę podgrzać na małym ogniu i dodać pinie. Podawać od razu.