ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa / Pumpkin soup

Zupa dyniowa / Pumpkin soup

nazwa

Wykonanie

Dyniowa zupa zawsze była potrawą, której nie udawało mi się zrobić dobrze… Tym razem, zupełnie niespodziewanie, wyszła bardzo smaczna :D A dodatek sera sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza :)

Making pumpkin soup always was a struggle to me.. But this time, miraculously, it’s tasty :D And cheese makes it even tastier :)
Składniki:
dynia o wadze ok 1,6 kg
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
2 marchewki
1 jabłko
1l napoju migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki chilli w płatkach
3 gożdziki
sól
twardy ser, np grana padano lub parmezan
obierz dynię, pozbądż się wnętrza z pestkami i pokrój miąższ w kostkę
pokrój cebulę w półplasterki
obierz marchewkę i pokrój w plasterki
przekrój jabłko na 4, wytnij gniazdo nasienne, pokrój miąższ w kostkę w dużym garnku z grubym dnem podsmaż na oleju cebulę i marchewkę, następnie dorzuć dynię i jabłko, i smaż jeszcze chwilkę na średnim ogniu
zalej napojem migdałowym, dodaj cynamon, goździki, chilli i szczyptę soli
gotuj na średnim ogniu aż będziesz mógł rozgnieść dynię o ściankę garnka
zdejmij garnek z ognia, zmiksuj zupę przy pomocy blendera, wyłów goździki
podaj z tartym serem na wierzchu*
Smacznego! :)
*oczywiście jeśli jesteś weganinem, nie dodawaj sera

Ingredients:
pumpkin (about 1,6kg)
1 tbsp oil
1 medium onion
2 carrots
1 apple
1l almond milk
1 tsp cinnamon
0,5 tsp chilli flakes
3 cloves
salt
hard cheese, f.e. grana padano or parmesan
peel pumpkin, get rid of it’s inside and seeds, dice pulp
slice onion
peel carrots, slice
cut apple in four, get rid of seed slot, dice
in a big pot with a thick bottom fry onion and carrot, add pumpkin pulp and apple, and fry for a little longer on a medium heat
add almond milk, cinnamon, cloves, chilli and a pinch of salt
boil on a medium heat until you can mash pumpkin on the side of a pot
take the pot off of heat, blend the soup, take cloves out
serve with shaved or grated cheese*
Bon appetit! :)
*of course if you are vegan, skip the cheese

PRZYGOTOWANE Z UŻYCIEM PRODUKTÓW ALPRO
Napój migdałowy Alpro produkowany jest z całych, prażonych migdałów najwyższej jakości, pochodzących z krajów śródziemnomorskich. Nie zawiera sztucznych barwników, substancji słodzących oraz laktozy i ma naturalnie niską zawartość nasyconych tłuszczów. Napój migdałowy Alpro to subtelna, lecz wyraźna nuta migdałów, którą można cieszyć się o każdej porze dnia.
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/10/06/zupa-dyniowa