Wykonanie

Ostatnio było tylko o słodkim, więc dzisiaj coś pomiędzy :) Tak dobrej
polędwicy już dawno nie
jadłam. Jest to jej zupełnie inna wersja i z pewnością pojawi się na naszym
stole jeszcze parę
razy. Mam nadzieję, że taka opcja Wam również posmakuje :)Składniki: /inspiracja "Potęga warzyw"/1/2 szklanki soku wyciśniętego ze świeżej
pomarańczy1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
kminkuszczypta
cynamonuszczypta
chilli700g
polędwicy wieprzowej1 łyżka
oleju4 średnie
ziemniaki pokrojone w drobną kostkę1 średnia
cebula pokrojona w drobną kostkę2 średnie
marchewki pokrojone w kostkę2 średnie
jabłka pokrojone w kostkę1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
wytrawnego białego wina Celebro1 łyżka i ch
masłaPrzygotowanie:W dużym naczyniu mieszamy
sok pomarańczowy,
miód,
kminek,
cynamon i
chilli. Dodajemy
mięso i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i przekładamy co jakiś czas.Na patelni rozgrzewamy
olej. Smażymy
mięso z obu stron przez 5 minut. Przenosimy na talerz.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy
ziemniaki,
cebulę,
marchew,
jabłko,
sól i wlewamy
wino.
Mięso układamy na warzywach, smarujemy marynatą.Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut.
Mięso przenosimy na deskę, kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowanymi warzywami.Smacznego :)

