ßßß Cookit - przepis na Polędwica w pomarańczowej glazurze

Polędwica w pomarańczowej glazurze

nazwa

Wykonanie

Ostatnio było tylko o słodkim, więc dzisiaj coś pomiędzy :) Tak dobrej polędwicy już dawno nie jadłam. Jest to jej zupełnie inna wersja i z pewnością pojawi się na naszym stole jeszcze parę razy. Mam nadzieję, że taka opcja Wam również posmakuje :)
Składniki: /inspiracja "Potęga warzyw"/
1/2 szklanki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki kminku
szczypta cynamonu
szczypta chilli
700g polędwicy wieprzowej
1 łyżka oleju
4 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
2 średnie jabłka pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wytrawnego białego wina Celebro
1 łyżka i ch masła
Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy sok pomarańczowy, miód, kminek,cynamon i chilli. Dodajemy mięso i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i przekładamy co jakiś czas.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z obu stron przez 5 minut. Przenosimy na talerz.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki, cebulę, marchew, jabłko, sól i wlewamy wino. Mięso układamy na warzywach, smarujemy marynatą.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut.
Mięso przenosimy na deskę, kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowanymi warzywami.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/01/poledwica-w-pomaranczowej-glazurze.html