ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Spaghetti z cukinią i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Spaghetti z cukinią i pieczarkami to sposób na ekstremalnie szybki i smaczny obiad. Przygotowanie zajmie nam dosłownie 15 minut. Podsmażone pieczarki z cebulką i cukinią z dodatkiem ostrego chilli, wymieszane z makaronem ugotowanym al dente i posypane serem i pieprzem to nadspodziewanie dobre jedzenie. Spaghetti z cukinia i pieczarkami robiłam ostatnio 2 razy w przeciągu tygodnia i znowu mam na nie ochotę.
300 g suchego spaghetti
1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych otworach
1 cebula, pokrojona w kostkę
8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych otworach
1 mała papryczka chilli, drobno posiekana lub 1 łyżeczka płatków chilli
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
4 łyżki oleju do smażenia
50 g sera Grana Padano(lub parmesanem)
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chilli, smażymy ok 2 minut po czym dodajemy pieczarki i cukinię i całość smażymy ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodajemy przygotowany sos warzywny i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem. Doprawiamy kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/spaghetti-z-cukinia-i-pieczarkami.html