ßßß Cookit - przepis na Łagodne pizzerinki z delikatnym sosem śmietanowo-koperkowy i polędwicą łososiową .

Łagodne pizzerinki z delikatnym sosem śmietanowo-koperkowy i polędwicą łososiową .

nazwa

Wykonanie

24 marca 2015
Składniki:
(Składniki na 6 średniej wielkości pizzerinek)
Ciasto:
450g.mąki pszennej
200ml.ciepłego mleka
30g.świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Dodatki:
200g.tartego sera żółtego
12 plastrów polędwicy łososiowej
5 dużych pieczarek
1 biała cebula
Sos:
6 łyżek śmietany 18%
1/2 pęczka kopru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzupapier do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem oraz mąką.Zalać ciepłą wodą, wymieszać do powstania konsystencji śmietany( ewentualnie dodać mąki)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
Dodatki: Cebule pokroić w piórka.
Pieczarki obrać , umyć , pokroić w plastry.
Koper umyć , osuszyć, posiekać drobno.
Połączyć ze śmietana , solą i pieprzem.
Ciasto na pizzę podzielić na 6 części , każdy rozwałkować nie zbyt cienko na stolnicy oprószonej mąką.
Pizzerinki smarować sosem ,posypać serem żółtym ,układać po 2 plastry salami , pieczarki , cebulę oraz ponownie odrobinę sera.
Pizzerinki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego
Post navigation
← Niecodzienny farsz do jajek sprawia iż są wyjatkowe . Zachęcają swym jasno zielonym kolorem i smakują wyśmienicie.
Pizzerinki dla wielbicieli bardzo ostrych smaków. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/lagodne-pizzerinki-z-delikatnym-sosem-smietanowo-koperkowy-i-poledwica-lososiowa