Wykonanie
24 marca 2015Składniki:(Składniki na 6 średniej wielkości pizzerinek)Ciasto:450g.
mąki pszennej200ml.ciepłego
mleka30g.świeżych
drożdży2 łyżki
mąki pszennej2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuDodatki:200g.tartego
sera żółtego12 plastrów
polędwicy łososiowej5 dużych
pieczarek1 biała
cebulaSos:6 łyżek
śmietany 18%1/2 pęczka
kopru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki pieprzupapier do pieczenia
Przygotowanie:Ciasto:
Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z
cukrem oraz
mąką.Zalać ciepłą
wodą, wymieszać do powstania konsystencji
śmietany( ewentualnie dodać
mąki)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia
drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z
solą i
pieprzem.Na środku
zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z
olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego
olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.Dodatki:
Cebule pokroić w piórka.
Pieczarki obrać , umyć , pokroić w plastry.
Koper umyć , osuszyć, posiekać drobno.Połączyć ze
śmietana ,
solą i
pieprzem.Ciasto na pizzę podzielić na 6 części , każdy rozwałkować nie zbyt cienko na stolnicy oprószonej
mąką.Pizzerinki smarować sosem ,posypać
serem żółtym ,układać po 2 plastry
salami ,
pieczarki ,
cebulę oraz ponownie odrobinę
sera.Pizzerinki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.SmacznegoPost navigation← Niecodzienny farsz do
jajek sprawia iż są wyjatkowe . Zachęcają swym jasno zielonym kolorem i smakują wyśmienicie.Pizzerinki dla wielbicieli bardzo ostrych smaków. →