Wykonanie

Zimę w tym roku mamy śnieżną i mroźną- przynajmniej na południu Polski.Cały mój warzywniak zasypało śniegiem- ponad pół metra białego puchu… już nawet listka
pietruszki nie da się wygrzebać
spod śniegu- a szkoda… brakuje mi
zieleniny i świeżych warzyw…niby są… teraz można kupić praktycznie wszystko…ale co to za przyjemność jeść
sałatę z uprawy hydroponicznej…czuję się jakbym jadła wodorosty. Jestem wybredna
pomidory,
ogórki o tej
porze roku też smakują okropnie.A propos
pomidorów pamiętam taką ciekawą historię.Jakieś
siedem a może i więcej lat temu byłam z całą rodziną na chrzcinach u znajomych. Impreza miała miejsce bodajże w lutym i była bardzo huczna…Organizatorzy i większość ich krewnych zajmowali się zawodowo uprawą warzyw i hodowlą zwierząt…Tak więc stoły uginały się od różnego rodzaju
mięs i warzyw. Mój ojciec dla urozmaicenia menu nałożył sobie na talerz dużo świeżych
pomidorów,
ogórków i innej
zieleniny. Wówczas siedzący obok kuzyn gospodarza popatrzył mu prosto w oczy i powiedział:–
Panie doktorze( bo ojciec jest lekarzem), pan tego nie je …weźmie sobie pan lepiej schabiku, szyneczki…-Dlaczego?- zapytał skonsternowany tata.– My to uprawiamy a widział pan aby, ktoś z nas to jadł?- odpowiedział kuzyn wymijająco.Pozostawiam bez komentarza… i od tej
pory zimą preferuje
buraczki czerwone,
marchew,
pietruszkę,
natkę pietruszki z doniczki na parapecie i własne domowe
przetwory… podobno
ocet jest niezdrowy…ale i tak podejrzewam, że mniej szkodliwy od warzyw, na które sezon skończył się już dawno.Proponuję zatem
cukinię z
jabłkami w zalewie octowej. W tym roku zrobiłam na próbę tylko dwa litrowe słoiki ale wyszła tak dobrze, że w przyszłym roku zrobię więcej.

Składniki:2 szt-
cukinia młoda średniej wielkości,3 szt-
jabłka twarde,10 szt –
goździki,parę kulek
gorczycy białej- po 5-6 sztuk na słoik,
sól do smaku- zalewa ma być trochę za słona,
cukier ok. pół szklanki,
ocet około pół szklanki.
Cukinię umyć i pokroić w grube plastry( 7-8 mm), nie ma potrzeby obierać ze skóry i wycinać pestki.
Jabłka oskrobać, wyjąć gniazda nasienne a
potem pokroić w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Ułożyć na przemian w słoiku warstwę
cukinii, warstwę
jabłek, warstwę
cukinii… Przygotować zalewę. Zagotować z
cukrem,
solą,
gorczycą i
goździkami niepełne dwie szklanki
wody. Do gorącej zalewy wlać
ocet i od razu rozlewać do słoików. Dopilnować, żeby w każdym słoiku znalazło się po parę
goździków. Słoik mocno zakręcić i zawekować- czas wekowania ok. 20 minut od momentu zagotowania
wody w kotle. Zimą będzie jak znalazł:)