Wykonanie
Dynia w occie to jeden z pierwszych
przetworów jakie w tym roku zrobiłam :) Wcześniej
pisałam o otrzymanej od kolegi wielkiej dyni, którą przerobiłam już na kilka sposobów. Czas na kontynuację :) Ta pozycja menu jest bardzo łatwa do zrobienia i można z niej czerpać korzyści jeszcze przez kilka miesięcy naprzód. Przekąska ta idealnie nadaje się później do
mięs lub
serów pleśniowych.POTRZEBNE SKŁADNIKI (na 5 półlitrowych słoików)połowa średniej wielkości dyni4 szklanki
wody3/4 szklanki
octu10-12 łyżek
cukru4 łyżki
miodu3 łyżeczki
soligorczycagoździkiPRZYGOTOWANIEsłoiki i nakrętki sparzyć wrzątkiem.
Dynię obrać ze skórki i pokroić w dowolny kształt. Ja pokroiłam w kostkę,roztwór: do garnka wlać
wodę,
ocet, wsypać
cukier,
sól i dodać
miód. W zależności od tego jaki efekt chce się uzyskać, do roztworu można dodać więcej lub mniej
cukru. Wszystko wymieszać aby wszystkie składniki się rozpuściły i zagotować,pokrojoną
dynię włożyć do słoików. Do każdego słoika wsypać kilka ziaren
gorczycy i po 1
goździku (chyba że lubimy bardziej aromatyczne
przetwory – 1 lub 2 więcej),zalewamy
dynię gorącym roztworem i szybko zakręcamy słoiki. Gotowe słoiki dodatkowo pasteryzujemy, czyli gotujemy jeszcze przez około 10 minut w garnku. Po tym czasie odwracamy je do góry dnem, żeby ‚się zassały’, a gdy lekko ostygną opisujemy i odkładamy do spiżarki na co najmniej miesiąc (wcześniej smaki mogą się aż tak nie przegryźć) A po miesiącu delektujemy się smakiem pysznej, marynowanej dyni :)