Wykonanie
Zapomnieliśmy kupić
musztardę. Nie ma problemu. W mig zrobimy ją sobie sami. Oto prosty przepis na domową
musztardę , która smakiem nie ustępuje tej ze sklepu a może nawet jest lepsza.Składniki:5 łyżek
gorczycy białej5 łyżki
octu jabłkowego3 łyżki
wody1 łyżka
miodusól do smakuWykonanie:
Gorczycę należy zmielić. Mnie do tego posłużył młynek do
kawy.Do zmielonej
gorczycy dodać
ocet, ciepłą przegotowaną
wodę,
miód i odrobinę
soli do smaku.Wszystko razem starannie zmiksować. Odstawić by połączyły się smaki.Uwaga.Możemy do naszej
musztardy dodać potartego
chrzanu,
wina,
papryki, lub innych przypraw wedle uznania.
Musztarda powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za
przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi
bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie
krwi).