Wykonanie
Przepis na wielkanocny
pudding jabłkowy znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Jak sam autor pisze we wstępie, jest to unowocześniona wersja
puddingu z
jabłek, który w Wielkiej Brytanii podawany jest od dawna w czasie Wielkanocy. Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu i jak twierdzi Gordon jest to jeden z ulubionych deserów w jego restauracjach :). Polecam!Składniki:50 g
rodzynek sułtańskich3 łyżki
calvadosu (u mnie po prostu
brandy)240 g
masła i dodatkowo do nasmarowania formy3
jabłka175 g
cukru trzcinowego2 duże
jajka,rozbite i rozbełtane150 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytryny2-3 łyżki
mleka30 g
płatków migdałowychcukier puder do dekoracji1
laska wanilii200 g
śmietany kremówkiPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 190 oC. Namocz
rodzynki w
calvadosie i nasmaruj
masłem formę do pieczenia o dł. 25 cm.Obierz, wypestkuj i posiekaj na plasterki
jabłka. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i wrzuć na nią
jabłka wraz z 15 g
masła i połową
cukru. Smaż, aż
jabłka zaczną się karmelizować, mieszając,by nabrały jednakowego koloru.Wrzuć
rodzynki i wlej
calvados, gotuj przez kolejne 5-10 min,aż
jabłka statną się miękkie. Przełóż uzyskaną masę do formy i rozsmaruj równomiernie. Odstaw do ostygnięcia.W tym czasie utrzyj w mikserem pozostałe
masło i
cukier. Wmieszaj stopniowo ciągle miksując
jajka i dodawaj po łyżce
mąkę z
proszkiem do pieczenia, na zmianę ze
skórką cytrynową oraz
mlekiem. Składniki powinny utworzyć gęstą masę, jeżeli jest zbyt gęsta, dolej troszkę
mleka,by była bardziej ciągnąca się.Przełóż ciasto do formy, przykrywając
jabłka i posyp
płatkami migdałowymi. Piecz 30-35 min, aż wierzch
puddingu się zrumieni ,a wbita wykałaczka będzie sucha po wyciągnięciu. Cienkim nożem oddziel ciasto od brzegów formy i odstaw do ostygnięcia.Przedziel
laskę wanilii i wydobądź z niej odwrotną stroną noża ziarna, a następnie dodaj je do
śmietany. Ubijaj
śmietanę aż będzie puszysta, a ziarna dokładnie się wmieszają.
Pudding podawaj na ciepło z obfitą porcją kremówki waniliowej.Smacznego!
Share the post "Wielkanocny
pudding jabłkowy Gordona Ramsaya"