Wykonanie
Połączenie szarlotki z
serkiem mascarpone powstało bardzo spontanicznie, w odpowiedzi na jęczenie domowników. Ostatnim razem, kiedy siostra nas odwiedziła, od progu zażyczyła sobie szarlotki. Nie byłoby problemy, gdyby nie to, że 2 godziny wcześniej Mąż poprosił o deser z
serka mascarpone. Szczerze powiedziawszy nie miałam siły robić dwóch deserów, a poza tym zapadła decyzja o ograniczaniu
cukru, więc bez przesady:) Tym sposobem połączyłam dwa życzenia w jedną szarlotkę z
mascarpone. Naprawdę polecam!!!
SkładnikiCiasto:3 szklanki
mąki15 dag tłuszczu mieszanego, np.
masło,
margaryna,
smalec (podobno z odrobina
smalcu jest najlepsza, ale ja mieszam
masło i
margarynę)1 całe
jajko1
żółtko1/3 - 1/2 szklanki
cukru3 łyżki
śmietany 12% lub 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia lub
sodyJabłka:1 - 1,5 kg
jabłek (jak dla mnie najlepsze są kwaśne odmiany)5 dag
rodzynekduża garść
płatków migdałowych1 łyżeczka
cynamonusok z połowy
cytrynyopcjonalnie
cukier, jeśli lubimy słodkie ciasta (pamiętajcie, że masa z
mascarpone będzie słodka)Masa:250g
serka mascarponemała
śmietana kremówka (30%)
cukier puder do smaku (1 - 2 łyżki)opcjonalnie
laska waniliicynamon do posypaniaWykonanie
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy tłuszcz i całość siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy energicznie ciasto. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepiące. Dzięki temu po upieczeniu będzie mięciutkie. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce (duże oczka). Od razu skrapiamy
cytryną, żeby nam nie ściemniały. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli
jabłka mają dużo soku, to należy go odcisnąć i dodać około łyżki
bułki tartej.Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy na wyłożoną papierem dużą blachę, tak aby powstały nam brzegi (patrzcie zdjęcie). Nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wykładamy
jabłka i całość wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Pieczemy około 45 minut.Wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia (w tym czasie musimy go bronić przed żarłokami:)) Przygotowujemy masę z
serka mascarpone. W naczyniu ubijamy
śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodajemy
serek mascarpone i nasionka z
laski wanilii. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy
cukru pudru według uznania. Masę wykładamy na ostygniętą szarlotkę. Posypujemy wierzch
cynamonem. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby masa zastygła (u mnie się nie udało i od razu zjedliśmy po kawałku:)).
Taki mąż co za nas wyrabia ciasto, to prawdziwy skarb:)
Tak się mężowi spodobało zagniatanie ciasta, że wziął się też za przystrojenie i ...
...i robienie zdjęć:)