ßßß Cookit - przepis na ISLANDZKIE CIASTO BOŻONARODZENIOWE

ISLANDZKIE CIASTO BOŻONARODZENIOWE

nazwa

Wykonanie

Przepisów świątecznych ciąg dalszy:) Dziś pora na jasne, lekkie ciasto usiane rodzynkami i doprawione cytryną oraz kardamonem, którego kuszący zapach roznosi się po całym domu podczas pieczenia babki:) Zamiast mielonego kardamonu można użyć całych strączków, wystarczy rozbić je w moździerzu.
SKŁADNIKI: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej
250 g cukru pudru + trochę do dekoracji
180 g masła
2 jajka
150 ml mleka
1 cytryna
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
WYKONANIE:
Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać do niej po kolei jajka, za każdym razem dokładnie ucierając masę, a potem stopniowo wlewać mleko. Zetrzeć 1/2 łyżeczki (a nawet więcej:)) skórki cytrynowej i wmieszać ją do ciasta razem z kardamonem. Odłożyć nieco mąki, a resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wmieszać do ciasta. W odłożonej mące obtoczyć rodzynki (dzięki temu nabiorą lekkości i nie opadną na dno babki) i wmieszać je do ciasta. Masę przełożyć do podłużnej foremki o pojemności litra. Jeśli używacie foremki silikonowej, to nie trzeba jej niczym wykładać ani natłuszczać. Inny rodzaj foremki należy dokładnie natłuścić. Ja użyłam foremki takiej, jak tutaj klik . Ciasto pieczemy w 170 °C przez 55-60 minut. Ja piekłam ponad godzinę. Najlepszą miarą jest wbicie wykałaczki w środek ciasta, ten najbardziej wyrośnięty. Jeśli będzie sucha, to znak, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu babka praktycznie sama wyskakuje z foremki silikonowej:) Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta na specjalne okazje, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .
Źródło:http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2013/12/islandzkie-ciasto-bozonarodzeniowe.html