Wykonanie
Share the post "
Tarta z nadzieniem z
serka śmietankowego i
truskawkami / Strawberry cream cheese tart"Dziś przedstawiam przepis na doskonały deser na ciepłe dni. Kruche ciasto, przepyszne
śmietankowo-
serowe nadzienie i bardzo
truskawkowy mus z akcentem
cytrynowym. Taki bardzo orzeźwiający sernik na zimno w formie tarty. Moja połówka stwierdziła, że jest to najlepszy deser jaki stworzyłam do tej
pory :).
Tarta ta jest też bardzo łatwa w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Przekonajcie się sami, dopóki
truskawki są łatwo dostępne i w dobrej cenie. Polecam!Scroll down for recipe in English
(
tarta o średnicy 26 cm)Składniki na mus
truskawkowo-
cytrynowy:2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych
truskawek3 łyżki
cukru4 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
mąki kukurydzianej (lub
skrobi kukurydzianej)Składniki na nadzienie:1 szklanka
śmietanki kremówki 36%1/4 szklanki
cukru220 g
serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru pudru1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiwstępnie podpieczone ciasto kruche na tarty słodkie z tego przepisuPrzygotowanie musu
truskawkowo-
cytrynowego:Umieść
truskawki w blenderze i zmiksuj na gładkie puree, zdrapując je z brzegów pojemnika jeżeli będzie to konieczne.W małej miseczce wymieszaj
sok z cytryny i
mąkę kukurydzianą, po czym przełóż do zmiksowanych
truskawek. Wymieszaj ponownie do połączenia się składników.Na małym rondelku umieść sitko i przelej przez nie mus
truskawkowy, po czym wyrzuć wszystkie pestki i miąższ. Postaw rondelek na średnim ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż mus ładnie zgęstnieje.Przetrzyj ponownie mus przez sitko i odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.Przygotowanie nadzienia:W dużej misce ubij kremówkę na sztywną pianę, dodając w trakcie po łyżce
cukru.W misce miksera zmiksuj dokładnie
serek śmietanowy z
cukrem pudrem i ekstraktem z
wanilii, po czym wmieszaj delikatnie
bitą śmietanę, do uzyskania jednolitej masy.Wyłóż masę do podpieczonej i schłodzonej formy z ciasta kruchego i na jej wierzch wyłóż po łyżce musu
truskawkowego. Za pomocą noża rozprowadź go zgodnie z własnymi preferencjami na powierzchni masy serowej.Schłodź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.Smacznego!
English versionStrawberry cream cheese tart(26 cm tart tin)Ingredients for strawberry-lemon
curd:2 cups sliced fresh strawberries3 tablespoons granulated sugar4 tablespoons fresh lemon juice2 tablespoons cornstarchIngredients for the filling:1 cup heavy cream1/4 cup granulated sugar220 g cream cheese, at room temperature1 cup confectioners sugar1/2 teaspoon vanilla extractprebaked pie crust from this recipePreparation of the strawberry-lemon
curd:Puree strawberries and sugar in a food processor until smooth, scraping down sides as needed.Stir together lemon juice and cornstarch in a small bowl and
pour into the food processor. Process until combined and smooth.Press mixture through a
fine-mesh
sieve into a small saucepan. Discard seeds and pulp. Slowly bring to simmer over medium heat. Stir constantly and cook until thickened.Press mixture again through the
sieve into a heatproof container and cool to room temperature.Preparation of the filling:Beat heavy cream in a large bowl until foamy, add sugar, a little at a
time, while beating until soft peaks form.Beat cream cheese, confectioners sugar, and vanilla in a separate large bowl until smooth and fold whipped cream, a little at a
time, into cream cheese mixture.Spread filling evenly in tart crust, next drop small dollops of
curd on filling. Use a knife to swirl
curd on the filling.
Chill tart at least 2 hours before serving.Enjoy!
Share the post "
Tarta z nadzieniem z
serka śmietankowego i
truskawkami / Strawberry cream cheese tart"